Poldermeisjes

Bij de term `vrouwenkunst' moet ik denken aan een feministische film waarin gesproken werd van `vaginakunst', kennelijk als tegenhanger van mannelijke falluskunst.

,,Ik ben geen feministe'', zegt Francis. ,,Het feminisme staat geen vrouwenmaatschappij voor, maar een slechte kopie van een mannenmaatschappij.'' Als schoolmeisje ging Francis al als model werken. Ze is zich altijd bewust geweest van de beperkte ruimte waarin het model, de fotograaf of kunstenaar moeten manoeuvreren. Na haar kunstopleiding was Francis werkzaam als kunstfotografe en schilderes. Haar projecten noemt ze `happenings'. Onder de titel Hangsessies zal op 7 augustus tijdens de Deventer boekenmarkt in de Lange Bisschopsstraat zo'n happening te zien zijn: drie levende, in grote witte zakken verpakte modellen, hangend op enkele meters hoogte. Zo worden ons twee ruimten getoond: de ruimte in de zak en die erbuiten. ,,Kunst is net als het leven uniek'', zegt Francis. ,,Het leven herhaalt zich wel, maar zijn vorm verandert altijd. Vorm is kunst.''

Inhoud zal er op de boekenmarkt ongetwijfeld ook zijn – in tweedehands boeken.