Overname bank in Italië nog niet van de baan

ABN Amro wil nog steeds de Italiaanse bank Antonveneta overnemen. De bank overweegt op dit moment echter geen nieuw bod uit te brengen. Dit verklaarde bestuursvoorzitter Rijkman Groenink vanochtend in Amsterdam bij de presentatie van de kwartaalcijfers. De bank heeft in het tweede kwartaal dit jaar een nettowinst geboekt van bijna 1 miljard euro, ruim 10 procent meer dan vorig jaar in dezelfde periode. ,,Wij blijven streven naar het verkrijgen van een meerderheidsbelang in Antonveneta, of naar volledige overname'', aldus Groenink. Maar ,,de Italiaanse autoriteiten zijn nu aan zet. Wij wachten af.''

ABN Amro had vorige week zijn eigen bod van 7,6 miljard euro weer ingetrokken omdat er nauwelijks aandelen waren aangeboden, maar heeft een nieuwe kans gekregen nu de Italiaanse justitie beslag heeft gelegd op het aandelenpakket van ABN Amro's rivaal, Banca Popolare Italiana. ABN Amro heeft een belang van bijna 30 procent in Antonveneta en had op zijn bod slechts 3 procent extra aandelen aangeboden gekregen. ABN's rivalen hebben samen 40 procent, een pakket dat nu onder bewind is van de Italiaanse justitie. Op de aandeelhoudersvergadering van Antonveneta, afgelopen woensdag, bleek dat ABN Amro met zijn belang de meerderheid van de stemmen had. Zo kon de bank een haar gunstig gezind bestuur benoemen.

Groenink herhaalde vanochtend niet van plan te zijn het minderheidsbelang in Antonveneta vast te houden als de acquisitie niet slaagt. Een definitieve overname is volgens de topman niet geheel van de baan, maar het lot van Antonveneta is op dit moment in handen van de Italiaanse beurstoezichthouder Consob en justitie in Milaan. In afwachting van de uitkomst van de onderzoeken van die twee instanties zegt Groenink zich steeds te moeten afvragen of de overname van Antonveneta de moeite waard is. Op dit moment, zo zei hij, ,,zijn wij ervan overtuigd dat Antonveneta een interessante acquisitie is''.

Op het gerucht dat ABN Amro belangstelling heeft voor de overname van de Turkse bank Garanti wilde Groenink niet gedetailleerd ingaan. ,,Wij kijken altijd naar acquisitiemogelijkheden. Turkije is op zich een interessante groeimarkt die in onze strategie zou passen.''

Topman Groenink en financieel bestuurder De Swaan presenteerden vanochtend de resultaten van ABN Amro over het tweede kwartaal van 2005. De bank behaalde daarin een nettowinst van 987 miljoen euro, een stijging van ruim 10 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is meer dan analisten hadden verwacht.

achtergrond pagina 9