Oud-bankier Duisenberg plotseling overleden

Oud-bankpresident, voormalig minister van Financiën en PvdA-lid Wim Duisenberg is gisteren op 70-jarige leeftijd overleden. Duisenberg was president van De Nederlandsche Bank en de eerste president van de Europese Centrale Bank. Onder zijn bewind werd de euro in twaalf Europese landen ingevoerd.

Wim Duisenberg overleed in het zwembad van zijn buitenhuis in Faucon, in het zuidoosten van Frankrijk, vlak naast zijn studeerkamer. Zijn vrouw Gretta Duisenberg trof hem daar gisterochtend rond half twaalf aan. Autopsie op zijn lichaam heeft uitgewezen dat hij is gestorven aan hartproblemen, aldus huisvriend Gerard Jansen Venneboer vanuit het Franse Faucon. ,,Zijn dood komt voor de familie als een complete verassing. Het is voor iedereen een verschrikkelijke schok.''

Vanmiddag zou de familie met het stoffelijk overschot terugvliegen naar Nederland. Wim Duisenberg wordt naar alle waarschijnlijkheid op zaterdag in Amsterdam begraven, aldus Jansen Venneboer. Koningin Beatrix heeft Gretta Duisenberg gecondoleerd met het verlies van haar echtgenoot.

Duisenberg werd in 1998 benoemd tot president van de Europese Centrale Bank na een tumultueuze top van de Europese regeringsleiders. Hij had van tevoren aangegeven, gezien zijn leeftijd, niet de volledige termijn van acht jaar te zullen uitdienen. Op 1 november 2003, na ruim vijf jaar, trad hij af. Sindsdien leefde hij teruggetrokken uit de openbaarheid, maar vervulde hij nog wel enkele commissariaten. Kort geleden bemiddelde hij op verzoek van minister Zalm in de Dexia-zaak van gedupeerde beleggers in leaseconstructies van aandelen.

Met zijn rijzige gestalte symboliseerde Duisenberg de degelijkheid van de Europese munt. Hoewel de euro na zijn benoeming in koers daalde ten opzichte van de dollar nam de waarde van de euro toe na de invoering van de bankbiljetten en munten op 1 januari 2002. Duisenberg zelf beschouwde de succesvol verlopen introductie van de euro als het hoogtepunt van zijn carrière.

Willem Frederik Duisenberg werd op 9 juli 1935 in het Friese Heerenveen geboren, studeerde economie en groeide uit tot een markant en integer centraal bankier die internationaal veel aanzien genoot. Als president van de Europese Centrale Bank heeft Wim Duisenberg de bevolking op zijn bekende, rustige manier vertrouwen gegeven in de euro, reageerde de Duitse minister van Financiën, Hans Eichel, gisteren. Europa heeft de sterke euro in hoge mate aan hem te danken, aldus oud-premier Wim Kok: ,,Hij belichaamde de onafhankelijkheid van de Europese Centrale Bank.'' Een groot man is heengegaan, vindt de huidige president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink, die Duisenberg leerde kennen als jonge ambtenaar op het ministerie van Financiën en een persoonlijke vriend was. ,,Hij was heel belangrijk voor Nederland en Europa''.

NECROLOGIE: pagina 3

HOOFDARTIKEL: pagina 7