Nu ook klopjacht in Italië op daders `Londen'

De `Italiaanse verdachte' van de aanslagen in Londen heeft gezegd dat hij geen belangrijke rol had. Volgens de politie in Rome zou hij deel uitmaken van een `informele terreurgroep'.

Alle vermoedelijke daders van de mislukte aanslagen in Londen zijn opgepakt. De Britse politie laat weinig los over de motieven en de tactiek van de vermoedelijke daders, in Italië is dat wel anders. In Rome werd vrijdag een Ethiopiër opgepakt die verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte aanslag bij metrostation Sheperd's Bush. Via de media in Italië en de minister van Binnenlandse Zaken Pisanu is heel wat bekend over de vlucht van de man, zijn vermeende motieven en de groep die de aanslag heeft gepleegd.

De man, Hussein Osman alias Hamdi Isaac, is 27 jaar en komt uit Ethiopië – en niet uit Somalië zoals uit zijn valse paspoort bleek. Hij heeft, begin jaren negentig, vijf jaar in Italië gewoond, wat verklaart dat hij in duidelijk Italiaans antwoordde toen de politie hem ondervroeg. Hij is met de Eurostar via Parijs, Milaan en Bologna naar Rome gereisd, waar hij donderdag onderdak vond bij zijn broer die vlakbij station Termini een internet- en belwinkel bezit.

De politie kwam Hamdi Isaac op het spoor nadat de Britse politie meldde dat een mobiele telefoon met een verdacht nummer het land had verlaten. Het betrof een mobieltje dat op naam van de zwager van Hamdi stond. Hamdi belde er in Parijs mee, in Milaan waar hij contact heeft gehad met familie en anderen, en in Rome. In de Italiaanse hoofdstad heeft de politie hem nog enige tijd geschaduwd.

Wat politie en politiek in Italië verbaast is dat Hamdi dwars door Frankrijk kon reizen, dat na de aanslagen in Londen de grenscontroles met de buurlanden weer heeft hervat, zonder dat hij is gecontroleerd. Ook zijn vertrek vanuit Waterloo Station roept vragen op over de waakzaamheid van de controlediensten, omdat op het station posters met zijn – weliswaar vage – foto hingen.

Hamdi gaf zich bij arrestatie meteen over. Hij zei dat hij niets voorstelde in de organisatie. Tijdens de verhoren, waaruit volop is geciteerd door La Repubblica en Corriere della Sera, beweerde hij dat hij met zijn groep een ,,demonstratieve'' aanslag moest plegen, waarbij geen doden zouden vallen. Het is de vraag of hij werkelijk alleen maar angst wilde zaaien. Volgens de Britse politie ging het om serieuze bommen.

Het hoofd van de Italiaanse antiterrorisme-eenheid, Carlo di Stefano, zei vanmorgen dat ,,we (...) eerder te maken hebben met een informele groep dan een goed-georganiseerd terreurnetwerk''. Hij sloot niet uit dat er mogelijk relaties zijn met een groter netwerk.

De groep die de aanslag van 21 juli heeft gepleegd zou regelmatig bijeen zijn gekomen bij een sportclub in Notting Hill in Londen. Hamdi vertelt daarover dat ze allemaal moslims waren met Britse paspoorten. Ze spraken onder leiding van Muktar Said-Ibrahim, de man die enkele weken geleden ook in Rome gesignaleerd zou zijn, weinig over religie en des te meer over politiek en de oorlog in Irak. Said-Ibrahim liet films zien met beelden van moeders en kinderen die gedood waren door Britten en Amerikanen. De groep zou in actie zijn gekomen nadat na 7 juli ,,in Groot-Brittannië en Londen te veel manifestaties van islamofobie, repressie en racisme plaatsvinden'', zo citeert La Repubblica Hamdi. Hij beweert geen contact te hebben gehad met de verdachten van de aanslagen van 7 juli in Londen. Die bommen zouden hem verrast hebben. Hamdi ontkent ook dat de groep direct contact had met Al-Qaeda.

Direct na de aanhouding van Hamdi Isaac begon de politie op vijftien plekken in het land een klopjacht naar mensen met wie de terrorist tijdens zijn vlucht contact heeft gehad. Dat leidde tot de arrestatie van twee van zijn broers. Remzi Isaac (eigenaar van de belwinkel in Rome, die Hamdi verborg) wordt verdacht van het vervalsen van documenten. Di Stefano zei vanmorgen dat Remzi een belangrijke rol had: hij heeft mogelijk de leiding van een terroristisch netwerk in Italië. De andere broer, Fethi Isaac uit Brescia bij Milaan, wordt verdacht van het vernietigen van relevante documenten. Hij heeft een verleden als kleine drugsdealer, waarvoor hij vele malen is gearresteerd. Uit het onderzoek is gebleken dat de familie afkomstig is uit het grensgebied tussen Ethiopië en Somalië, een plek waar Al-Qaeda al jaren opleidingskampen heeft.

Hamdi vertrok uiteindelijk naar Londen, waar hij onder een valse naam als gevlucht Somaliër politiek asiel kreeg. Minister Pisanu vermoedt dat Hamdi bij zijn vlucht kon rekenen op een gesloten netwerk van medestanders, met name ook in Noord-Italië.

In La Repubblica vertelt een meisje dat begin jaren negentig in Rome in een vriendenclub met Hamdi zat, dat hij de bijnaam Bambi had vanwege zijn mooie ogen en voorkomen. Toen zou de jonge Ethiopiër vol bewondering zijn geweest over Amerika. ,,Dat was zijn droom. Hij kleedde zich als hiphopper, dronk bier en danste met ons in discotheken.''

Sinds zijn arrestatie probeert Hamdi Isaac uit alle macht zijn uitlevering aan Londen te voorkomen. Hij zou volgens zijn advocate meewerken met justitie in de hoop in aanmerking te komen voor een mildere behandeling. Hierdoor zou de uitlevering wel eens een complexere aangelegenheid kunnen worden als de Britten zouden willen. Di Stefano heeft al om vervolging in Italië gevraagd, vanwege deelname aan een criminele organisatie met als doel terroristische aanslagen te plegen in Italië en/of het buitenland. Vandaag beslissen de rechters over de uitlevering en de onderzoeksrechter over de vraag of hij vervolgd moet worden vanwege deelname aan een criminele organisatie. Aan het begin van de middag lieten anonieme bronnen bij justitie weten dat uitlevering waarschijnlijk ,,snel zal plaatsvinden''.

    • Bas Mesters