Nog één kans volleybalploeg op plaatsing WK

De Nederlandse volleyballers moeten via de achterdeur de strijd om de wereldtitel proberen te bereiken. De ploeg van bondscoach Harry Brokking verloor zaterdagavond het derde en laatste duel tijdens het WK-kwalificatietoernooi in Le Cannet. Het voor eigen publiek spelende Frankrijk was met 3-1 (28-30, 25-21, 25-18 en 25-15) te sterk.

Tsjechië won zaterdag met 3-0 van Finland, waardoor Nederland als derde in de groep eindigde. Frankrijk en Tsjechië plaatsten zich direct voor het WK in 2006.

Nederland krijgt nu op 19, 20 en 21 augustus in de Bulgaarse stad Varna de laatste kans om naar het wereldkampioenschap te mogen. Dat moet dan via een vierkamp gebeuren. Alleen de winnaar van dat evenement verdient een WK-ticket. Tegenstanders naast het gastland Bulgarije zijn Portugal en Oekraïne. Dat laatste land versloeg gisteren Spanje in Napels, en eindigde in die groep als derde. Voor Nederland zal het vooral een hele klus worden om de oude rivaal Bulgarije voor eigen publiek te verslaan.

In Le Cannet was zaterdag na de snelle zege van Tsjechië op Finland (3-0) de opdracht voor de Nederlandse ploeg duidelijk. Er moest met 3-0 gewonnen worden van het nog ongeslagen Frankrijk om rechtstreekse plaatsing voor het WK af te dwingen. Bij 3-1 of 3-2 winst had de nationale ploeg net als Frankrijk en Tsjechië twee keer gewonnen, maar zou het slechte setgemiddelde toch tot de derde plaats leiden.

Nederland moest dus een stunt uithalen en alle risico nemen. Dat pakte in de eerste set nog goed uit ook. Oranje speelde furieus en serveerde op volle kracht. Dat leidde tot een geweldig gevecht, waarbij het in de slotfase setpoints regende voor beide partijen. Nederland verknalde er mede door een mislukte invalbeurt van Robert Hostink twee, maar voorkwam ook dat Frankrijk drie setpunten kon benutten. Uiteindelijk zorgde een fraai blok van Kay van Dijk voor het beslissende punt (30-28).

Bij aanvang van de tweede set had Nederland de aangeslagen tegenstander verder in de verdrukking moeten duwen. Maar juist op dat moment ging er van alles mis binnen de formatie van coach Brokking. De Fransen namen bliksemsnel een voorsprong van 9-4 en profiteerden daarna dankbaar van enkele scheidsrechterlijke dwalingen.

Onder aanvoering van Marko Klok knokte Nederland nog tot het uiterste, maar bij 24-21 betekende een foute service van de constant uitgefloten Van Dijk het einde van de Nederlandse hoop. Frankrijk was met deze set zeker van deelname aan het wereldkampioenschap, voor Nederland betekende het dat binnenkort naar Bulgarije moet worden vertrokken.

,,De ervaringen van dit toernooi nemen we mee in onze bagage,'' sprak bondscoach Brokking na afloop van het toernooi. ,,We zijn de dupe geworden van een slechte start. Dat hebben de jongens nu meegemaakt en dat mag ze niet nog een keer overkomen. Ik heb overigens wel gezien dat er veel potentieel in het team zit en dat deze ploeg ook over karakter beschikt. Dat zijn positieve aanknopingspunten.''

Brokking vindt dat zijn team in Bulgarije in staat moet zijn om landen als Portugal en Oekraïne te verslaan. ,,Maar Bulgarije zelf is natuurlijk een ander verhaal. Dat is een serieuze en sterke ploeg. Ik ben benieuwd of ze tegen ons durven te beginnen of dat we de laatste wedstrijd tegen ze spelen.''