Iran hervat zijn nucleair programma

Iran heeft het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) laten weten dat het zijn kernprogramma hervat. Teheran heeft de inspecteurs van het IAEA gevraagd de zegels te verbreken op delen van de kerncentrale in Isfahan.

Het gaat om de hervatting van chemische conservie van vast uraniumoxyde naar gas, een proces dat voorafgaat aan de mogelijke verrijking van uranium.

De Europese Unie, die sinds oktober 2003 met Iran onderhandelt over stopzetting van het kernprogramma, heeft Teheran vanochtend dringend gevraagd om dat niet te doen. Een woordvoerder van de Europese Commissie verklaarde dat de Europese Commissie nog steeds hoopt op een onderhandelingsresultaat. Groot-Brittanië, Duitsland en Frankrijk zouden namens de EU aanstaande zaterdag nieuwe voorstellen op tafel leggen voor economische, politieke en nucleaire samenwerking.

Het is niet de eerste keer dat de Iraanse onderhandelaars dreigen met het hervatten van bepaalde onderdelen van het uranium verrijkingsproces. Ditmaal lijken ze echter serieuzer dan ooit. Als de Iraniërs zich morgen aan hun dreigement houden, zal het Internationaal Atoomagentschap binnen 72 uur in een spoedvergadering bijeen komen in Wenen. Het agentschap kan Iran dan doorverwijzen naar de VN-Veiligheidsraad, waar kan worden besloten tot sancties tegen Iran. Binnen welk tijdsbestek dat zou moeten gebeuren is onduidelijk.

Iran staat onder grote internationale druk. Niet alleen probeert het westen zijn kernprogramma aan banden te leggen, ook is er veel internationale aandacht voor de hongerstaking van dissident Akbar Ganji. Vandaag gaat hij zijn 51ste dag zonder voedsel in; zijn vrouw vreest dat Ganji zeer binnenkort gaat sterven. Politieke gevangene Ganji eist vrijlating.

De confronterende opstelling van de Iraniërs, heeft ook te maken met de komst van de nieuwe president Mahmoud Ahamadinejad, die aanstaande zaterdag wordt geïnstalleerd. De verwachting is dat de nieuwe Iraanse regeringsploeg harder zal zijn in het overleg met de Europeanen. Hoewel Irans president officieel niet zoveel macht heeft, is er sprake van veranderingen in het team van Iraanse nucleaire onderhandelaars.

Volgens de Iraanse conservatieve krant Kayhan proberen de Europeanen eindeloos te rekken. ,,Ze hebben slechts één doel: het ontzeggen van nucleaire kennis en technologie aan de grote en getalenteerde Iraanse natie'', schreef de krant vanochtend. Europa heeft tot vanmiddag de tijd om met een voorstel te komen.

De VS hebben Iran er de afgelopen drie jaar van beschuldigd, in het geheim te werken aan massavernietigingswapens en het land opgenomen in `de as van het kwaad'. Washington heeft ook steeds laten doorschemeren weinig heil te verwachten van de pogingen van de EU, Iran ervan te overtuigen zijn nucleaire programma te staken.