Iraakse grondwet moet op tijd klaar

Ondanks grote onderlinge meningsverschillen blijven de opstellers van Iraakse grondwet vasthouden aan de deadline van 15 augustus voor het inleveren van de ontwerptekst bij het parlement. Aanvankelijk wilde de commissie die de grondwet opstelt om uitstel vragen, maar onder grote Amerikaanse druk is daarvan afgezien.

De voorzitter van de grondwetscommissie, Humam Hammoudi, heeft dat vanochtend in het Iraakse parlement gezegd. Vandaag is de laatste dag dat om uitstel kon worden gevraagd. Nu op Amerikaanse aandringen geen gebruik wordt gemaakt van die mogelijkheid, moeten de resterende conflictpunten in de onderhandelingen worden opgelost door de leiders van de politieke en etnische groepen in het land, zei Hammoudi.

De VS willen koste wat kost vasthouden aan de datum van 15 augustus en het daaraan gekoppelde vervolgschema van een referendum medio oktober en nieuwe parlementsverkiezingen in december. De VS vrezen dat het `politieke proces' van democratische wederopbouw van Irak zijn momentum verliest als dat schema in de war raakt. Washington is bang dat daarmee ook het perspectief van terugtrekking van Amerikaanse troepen volgend jaar verdwijnt. Gisteren nog onderstreepte de Amerikaanse ambassadeur in Irak, Zalmay Khalilzad, het Amerikaanse belang door naast president Jalal Talabani te verschijnen op een persconferentie, waarin andermaal werd uitgelegd dat uitstel van de grondwet niet aan de orde kan zijn.

In het zuidwesten van Bagdad zijn vanochtend de lichamen van ongeveer twintig mensen gevonden die waren doodgeschoten of onthoofd. Afgelopen weekeinde vielen ten minste twaalf doden bij autobomaanslagen. In het zuidelijke Basra werden twee Britse werknemers van het particuliere beveiligingsbedrijf Control Risks Group gedood bij een bomexplosie. Ze bewaakten het Britse consulaat in de stad.

Gisteren vond de hele dag spoedberaad plaats over de grondwet, en met name over de vraag of om uitstel moest worden gevraagd. Ook daarover liepen de meningsverschillen hoog op. Anders dan het parlement, waarin de sunnieten zijn ondervertegenwoordigd als gevolg van hun verkiezingsboycot in januari, is de grondwetscommissie een redelijk representatief lichaam.

Sommige commissieleden denken dat het beter is de gevoeligste onderwerpen (zoals de federale inrichting van Irak en de rol van de islam) door het nieuwe, in december te kiezen parlement te laten behandelen. In dat parlement zullen, als ze niet opnieuw besluiten tot een boycot, ook de sunnieten beter vertegenwoordigd zijn, is de redenering.