Het ontbrak Brentjens aan felheid

Ondanks de zeventiende plaats van Bart Brentjens, was er Nederlands succes bij de EK crosscountry.

Bart Brentjens speelde geen rol van betekenis bij het Europees kampioenschap crosscountry in het Belgische Kluisbergen. De Nederlandse moutainbiker eindigde als zeventiende in de race die werd gewonnen door de Fransman Jean-Christophe Peraud.

Verrassend genoeg was Brentjens daarmee niet de beste Nederlander. Nieuwkomer Jelmer Pietersma finishte op een veertiende plaats en behaalde daarmee een startbewijs voor het wereldkampioenschap. Een dag eerder wist ploeggenoot Rudi van Houts het Europees kampioenschap crosscountry voor beloften op zijn naam te schrijven.

Wat vind je van je prestatie op het EK?

Bart Brentjens: ,,Ik ben niet helemaal tevreden over hoe ik heb gereden. Het ontbrak aan explosiviteit. De eerste twee ronden kon ik goed meekomen, maar vlak voor een steile klim raakte mijn ketting los. Die gladde klim heb ik moeten lopen. Uiteindelijk kon ik weer aansluiting vinden bij de eerste groep van vijftien deelnemers, maar ik bleef maar achteraan zitten. Het ontbrak gewoon aan felheid. Achteraf was ik ook niet helemaal gelukkig met mijn bandenkeuze. Net als de meeste anderen had ik gekozen voor `modderbanden', want het parcours was erg nat. Maar na een tijdje was alles droog gereden en zouden andere banden toch wel beter zijn geweest.''

Hoe teleurstellend is de zeventiende plaats?

,,Het is jammer, maar het was al even terug dat ik crosscountry heb gereden. Mijn doel dit jaar is vooral het wereldkampioenschap marathon, dat over drie weken in Noorwegen wordt gehouden. Ik heb het parcours daar nog niet kunnen verkennen, omdat er nog sneeuw lag toen ik daarheen wilde. Nu gaan we een week van tevoren weg en dan denk ik tijd genoeg te hebben om het parcours bij Lillehammer te verkennen.''

Wat vind je van de prestatie van Jelmer Pietersma?

,,Dat is een opsteker voor hem. Het is zijn eerste jaar tussen de eliterenners; vorig jaar reed hij het EK nog tussen de jongeren. Bij het Nederlands kampioenschap vond ik dat hij nog niet echt in het stuk voorkwam, dus hij heeft zichzelf verbeterd. Het is een sterke renner en van zijn kracht had hij gisteren veel profijt. Hij haalde mij de laatste ronde in. Pietersma, maar ook Rudi van Houts, zie ik doorgroeien naar een goed niveau.''