Het jongetje van goud is nog altijd meester over de bal

De Argentijnse voetballegende Diego Maradona was dit weekeinde te gast bij het Amsterdam Tournament. De nieuwe vice-voorzitter van Boca Juniors zag zijn club met 1-0 winnen van Ajax.

Diego Armando Maradona kan het nog altijd niet laten. Even na elf uur 's avonds loopt de Argentijnse legende in een vrijwel lege Arena met een bal en zijn neefje Thiago het veld op. Hij schiet op het doel, laat de bal stil op zijn hoofd liggen en houdt hem hoog met zijn voeten en knieën. De 44-jarige oud-voetballer laat een kwartier lang zien dat hij nog altijd heer en meester over de bal is. Met een paar zweetdruppeltjes op zijn voorhoofd verlaat hij onder begeleiding van een handvol bodyguards het Amsterdamse stadion. De nieuwe vice-voorzitter van Boca Juniors stapt even later samen met de selectie van de Argentijnse voetbalclub in de spelersbus. Maradona zal zijn nieuwe functie op geheel eigen wijze invullen. `Pluisje' zal het trainingspak niet snel inruilen voor een maatpak.

Maradona deed dit weekeinde na twee eerdere bezoeken (in augustus 1982 als voetballer van Barcelona op een trainingskamp in Papendal en in juli 1996 op doorreis van China naar Argentinië in het centrum van Amsterdam) Nederland voor de derde keer aan. De voormalige nummer 10 van Boca Juniors meldde zich zaterdagmiddag in het spelershotel nabij Schiphol om wat probleempjes glad te strijken. Nog voordat Maradona zijn handtekening onder het contract van Boca Juniors had gezet, wist hij de spelersgroep namelijk al tegen zich in het harnas te jagen door te roepen dat de voetballers alleen een premie zouden krijgen als ze zouden winnen. Boca-spits Martin Palermo had vorige week vanuit Zuid-Korea laten weten dat de spelers not amused waren met de opmerkingen van de beste Argentijnse voetballer ooit.

Onder begeleiding van een eigen legertje beveiligingsbeambten landde Maradona zaterdagmiddag vanuit het Italiaanse Bologna op Schiphol. In het land waar hij in de vorige eeuw met Napoli furore maakte, had Maradona een bezoek gebracht aan zijn dochter Dalma en haar vriend. In Nederland was Maradona om te werken. In een gesprek met de spelersgroep stelde el pibe de oro (het jongetje van goud) aan de vooravond van een treffen met Ajax dat het shirt van Boca Juniors met trots gedragen moet worden. ,,Maradona gaat weg, trainer Alfio Basile gaat weg, speler Fernando Gago vertrekt, maar het shirt van Boca zal altijd blijven. Zolang je dat shirt draagt, moet je daar trots op zijn'', waren de woorden van Maradona die zelf in februari 1981 zijn eerste wedstrijd voor Boca speelde.

Maradona waagde zich niet buiten het spelershotel. De oud-prof die een jaar geleden nog in levensgevaar in een gesloten afdeling van een kliniek voor verslavingsziekten verbleef, zou al anderhalf jaar geen drugs meer hebben genomen. In een paar maanden tijd verloor hij talloze kilo's aan overgewicht. Het gezicht van Maradona begint langzaam weer een beetje te lijken op dat van de voetballer die Argentinië in 1986 wereldkampioen maakte. Op het toernooi in Mexico groeide hij uit tot een levende legende. Dit weekeinde probeerden talloze verslaggevers Maradona in Amsterdam tevergeefs vragen te stellen. ,,Un saludo para todo los holandeses'' (een groet voor alle Nederlanders), waren de enige woorden die hij in het openbaar sprak.

Mauro Rosales, de Argentijnse aanvaller van Ajax, kreeg op zaterdag wel de gelegenheid om met Maradona te praten. De geblesseerde rechtsbuiten overhandigde hem een shirt van de Amsterdamse club met zijn naam erop. ,,Het was prachtig om hem te spreken'', stelde Rosales gisteravond in de Arena. ,,Ik ben er trots op dat ik hem mijn shirt kon geven. Maradona vertelde me dat hij me zo nu en dan op de televisie ziet spelen. Hij ziet er goed uit. Het gaat steeds beter met hem.''

Even na zevenen betrad Maradona gisteravond de Arena. Direct verscheen zijn beeltenis op de schermen van de Arena. Het Amsterdamse publiek verwelkomde hem met een ovatie. In het blauwe trainingspak van Boca nam Maradona plaats op de spelersbank. Tientallen fotografen verdrongen zich voor hem. Zijn neefje Thiago mocht meedoen aan de warming up van de blauwgele formatie uit Buenos Aires. Geen betere motivatie voor de spelers van Boca Juniors dan de aanwezigheid van el diez.

De selectie, die het seizoen in Argentinië vorig seizoen in eigen land teleurstellend afsloot met een vijftiende plaats, was erop gebrand Ajax te schitteren. Op twee stoeltjes naast trainer Basile gedroeg Maradona zich allerminst als een typische vice-voorzitter. Hij sprong woest van zijn zitplaats, klapte in zijn handen, maakte wegwerpgebaren, trapte uit woede bijna een stoel om en juichte hartstochelijk bij het enige doelpunt van de wedstrijd door José Calvo.

Tijdens de wedstrijd liep Maradona plots naar de aan de zijkant staande Arsenal-spits Thierry Henry. Een innige omhelzing volgde. De Fransman deed Maradona zijn shirt cadeau. Trots stopte hij het tricot van de nummer 14 van Arsenal in zijn tas. Maar de overwinning van Boca Juniors maakte hem nog veel gelukkiger. Hij slaakte een zucht van verlichting toen de Belgische arbiter Allaerts een einde maakte aan Ajax-Boca.

Maradona liet zien dat hij nog altijd de allergrootste supporter van Boca Juniors is. Na afloop van de zege viel hij zijn voormalige coach Basile in de armen. Met zijn neefje Thiago maakte hij een klein vreugdedansje. De voetballers kregen stuk voor stuk een omhelzing en een kus. De problemen tussen Maradona en de selectie van Boca lijken voor even verleden tijd. Vanmiddag zou de vice-voorzitter samen met de selectie terugvliegen naar Buenos Aires. In zijn hart zal Maradona altijd een speler van Boca blijven.

    • Koen Greven