Google bant websites 35 bedrijven

Zoekmachine Google heeft de websites van tientallen Nederlandse bedrijven in de ban gedaan. Het gaat om 35 sites, waaronder die van Yakult en T for Telecom, die niet meer te vinden zijn met Google.

Meer dan driekwart van de Nederlandse internetters gebruikt Google om te zoeken. Hoe hoger een bedrijf op de ranglijst staat, hoe meer bezoekers de website trekt. De 35 geblokkeerde websites zijn klant bij Tribal in Den Bosch, een bedrijf dat volgens Google zoekmachineresultaten optimaliseerde met ongeoorloofde webtechniek. Tribal heeft inmiddels beloofd de gewraakte webcode te verwijderen.

Het Bossche bedrijf is een zogeheten zoekmachine-marketeer, een dienst die websites hoger laat scoren op de gewilde Google-ranglijst. Volgens Google worden bij 35 Tribal-klanten echter ongeoorloofde trucjes toegepast. Deze sites zijn daarom niet meer vindbaar via de grootste zoekmachine ter wereld: wie op Yakult `googlet' krijgt geen verwijzing te zien naar yakult.nl. Bij concurrende zoekmachines als Yahoo, Ilse en MSN komt yakult.nl wel bij de zoekresultaten bovendrijven.

Tribal is niet het enige internetbedrijf dat op de vingers is getikt. Ook de klanten van zoekmachine-marketeer Checkit uit Nijmegen (waaronder verzekeraars FBTO en Centraal Beheer) zijn een tijd bij Google in de ban geweest. Brancheorganisatie Interactive Advertising Bureau (IAB) berispte zowel Tribal als Checkit wegens het gebruik van de misleidende marketingtechnieken. Beide bedrijven zijn lid van IAB.

In Nederland zijn enkele tientallen bedrijven die zich bezig houden met search engine optimalisation. Een verboden truc om zoekrobots te misleiden is het gebruik van webpagina's die alleen voor zoekrobots, maar niet voor de bezoeker zichtbaar zijn. De verborgen inhoud zorgt voor een hoge plek in de lijst met zoekresultaten.

Zoekmachines hebben vrijwel allemaal dezelfde regels die misleidende inhoud op een pagina verbieden, aldus IAB-voorzitter Igor Beuker. ,,Zoekmachine-marketeers bewegen zich constant op het scherpst van de snede.'' Tribal en Checkit hebben inmiddels beterschap beloofd, volgens Beuker. De Checkit-klanten zijn alweer via Google te vinden. Tribal is volgens mede-oprichter Jeroen Beekbilder druk bezig om de webcode van de verbannen websites te herschrijven.