Gelukkige zege Rossi

Valentino Rossi legt doorgaans zijn wil op aan de concurrentie in de MotoGP. Op dagen dat dat niet helemaal lukt, is hij ook niet te beroerd om de presentjes van zijn collega's zonder blikken of blozen aan te nemen. De Italiaan won gisteren de Grote Prijs van Duitsland op de Sachsenring, nadat de Spanjaard Sete Gibernau zijn leidende positie in de slotronde kwijtraakte door een remfout.

Rossi, de laatste vier jaar al wereldkampioen, reed zijn 150ste Grand Prix. Ruim de helft sloot hij winnend af. Zijn zege in Duitsland was zijn 76ste. Dit seizoen was hij acht van de tien keer de beste. Maar zonder hulp van Gibernau was de achtste GP-zege van de klassementsleider in de strijd om het wereldkampioenschap niet tot stand gekomen.

,,Ik remde te hard, een wiel sloeg weg en voor Rossi lag de weg vrij naar de zege'', keek Gibernau terug op het voor hem fatale moment. Het verschil op de streep tussen de twee was miniem: 0,685 seconde.

De Italiaan kwam met zijn 76ste GP-zege op gelijke hoogte met de Brit Mike Hailwood. Beiden bezetten nu de derde plaats op de eeuwige ranglijst. Rossi heeft uitzicht op positieverbetering, want de nummer twee Angel Nieto won in het verleden 90 Grote Prijzen. Koploper blijft voorlopig nog wel een tijdje de Italiaan Giacomo Agostini, die er 122 achter zijn naam heeft staan.

In de strijd om de wereldtitel heeft Rossi een enorm gat geslagen met de rest van het deelnemersveld. De nummer twee, Marco Melandri, staat op 120 punten, met nog zes races te gaan.

In de 250cc-klasse won wereldkampioen Dani Pedrosa zijn vijfde race van het seizoen. De Spanjaard vergrootte in het WK-klassement zijn voorsprong op de Australiër Casey Stoner tot vijftig punten. De Nederlander Raymond Schouten viel uit. Na een goede start kreeg hij problemen met zijn achterband.