Fijn fouilleren op Zomercarnaval

Het nummer `Gasolina' van Daddy Yankee werd het meest gedraaid op de praalwagens tijdens het Zomercarnaval.

Van tevoren werd regenachtig weer voorspeld, maar in een verder vooral druilerig weekend, was het zaterdagmiddag juist in Rotterdam prachtig zomerweer. En gelukkig maar, want bij het grootste tropische carnaval van Nederland hoort geen polonaise van paraplu's. De onzekere weersverwachting leek wel effect te hebben op het aantal bezoekers; vorig jaar trok het jaarlijkse Zomercarnaval een miljoen bezoekers, dit jaar bijna 900.000.

De straatparade door de Rotterdamse binnenstad is steevast het hoogtepunt van het 21 jaar geleden gestarte Zomercarnaval, dat is opgezet naar het model van het Caraïbische carnaval, een meerdaags volksfeest waar op de Nederlandse Antillen het hele jaar naar wordt uitgekeken. Net zoals op de eilanden wordt ook in Rotterdam een carnavalskoningin gekozen dit jaar Imara Thomas van de groep Kingdoms under the Sun en slingert een lange stoet praalwagens en trucks met muzikanten zich door de stad, met achter elke wagen in felgekleurde kostuums gestoken dansers en danseressen die opgewekt zwaaien naar de toeschouwers.

De meeste carnavalsgroepen hebben voor hun wagen en aanhang een thematische aanpak gekozen, zoals een groep dansende mensen in de traditionele kledij van Bolivia en een groep met een jungle-thema waarvan de dansers zijn verkleed als zebra's, maar opvallender zijn de overeenkomsten: veel bontgekleurde veren, weinig verhullende pakjes en de alomtegenwoordige, door talloze drumbands aangedreven Caraïbische carnavalsritmes, met voor de band uit een zanger of zangeres die met luide kreten de groep aanvuurt.

Waar bij eerdere jaren de Caraïbische carnavalsmuziek vooral werd afgewisseld met bubbling, een met name in Nederland en op de Nederlandse Antillen populaire versnelde variant van de Jamaicaanse dancehall, was dit jaar het nummer 'Gasolina' van Daddy Yankee uit Puerto Rico de meest gedraaide clubhit op de praalwagens. `Gasolina' is de grootste hit tot nu toe uit de stroming die reggaeton wordt genoemd, een mix van onder meer soca, dancehall en hiphop. Reggaeton kenmerkt zich net als bubbling door een opzwepende beat, maar heeft in tegenstelling tot bubbling een wereldwijde aanhang, tot en met prominente Amerikaanse hiphopartiesten als Noreaga en P. Diddy.

Eveneens nieuw dit jaar was het zeer zichtbaar aanwezige korps politieagenten dat ongeveer tweeduizend mensen preventief fouilleerde, waarbij enkele wapens in beslag werden genomen. De meeste bezoekers lieten het verplicht fouilleren op weg naar bar of roti-kraam lacherig over zich heen komen.

    • Saul van Stapele