Faillissement dreigt voor dieetbedrijf Atkins

Atkins Nutritionals, het Amerikaanse bedrijf dat bekendheid verwierf met de promotie van een koolhydraatarm dieet en de verkoop van koolhydraatarme etenswaren, vraagt vandaag uitstel van betaling aan. Dat liet een woordvoerder gisteren weten.

Atkins dreigt failliet te gaan. Het bedrijf heeft sinds 2003 een schuld opgebouwd van 300 miljoen dollar (248 miljoen euro).

Volgens het dieet van het in de staat New York gevestigde Atkins zou het terugbrengen van de consumptie van koolhydraatrijk voedsel, zoals brood en pasta, tot gewichtsafname leiden. Critici beweren dat het dieet schadelijk is omdat het te veel nadruk legt op het eten van vetten en eiwitten. Het dieet was aan het eind van de jaren negentig ongekend populair, maar stond de laatste tijd minder in de belangstelling.

Het verzoek om uitstel van betaling wordt vandaag voorgelegd aan een rechtbank in New York. Atkins is met zijn schuldeisers overeengekomen dat zij extra aandelen krijgen in ruil voor schuldvermindering. Het bedrijf zegt 20,7 miljoen euro te hebben ontvangen om operationeel te kunnen blijven tijdens het aanvragen van een faillissement, waarna het bedrijf een doorstart wil maken. In plaats van op koolhydraatarme etenswaren, wil de onderneming zich gaan richten op de productie van maaltijdvervangende repen en gezonde shakes.

Atkins Nutritionals is in 1989 opgericht door de Amerikaanse arts Robert Atkins. Hij verwierf bekendheid met zijn in 1972 gepubliceerde boek Dr. Atkins' diet revolution, waarvan wereldwijd 15 miljoen exemplaren zijn verkocht. Van de vernieuwde uitgave werden er nog eens 10 miljoen verkocht. Het bedrijf verkoopt ook koolhydraatarme varianten van de etenswaren die door het dieet taboe zijn verklaard. De Britse krant The Guardian schat dat ten minste 30 miljoen mensen een door Atkins geïnspireerd dieet hebben gevolgd.

De geloofwaardigheid van het dieet kwam vorig jaar in het geding toen de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal een artikel publiceerde dat was gebaseerd op een medisch rapport over de dood van Atkins, een jaar eerder. Volgens het bericht zou de bedenker van het `wonderdieet' zijn overleden aan obesitas, oftewel zwaarlijvigheid. Bij zijn overlijden zou hij 116 kilo hebben gewogen.