Ahold in Tsjechië op overnamepad

Het supermarktconcern Ahold heeft in Tsjechië de van oorsprong Oostenrijkse supermarktketen Julius Meinl overgenomen. Het gaat om maximaal 67 supermarkten. Dat heeft het bedrijf uit Zaandam vanochtend bekendgemaakt.

Het is de eerste substantiële overname van Ahold sinds de grote boekhoudfraude die twee jaar geleden aan het licht kwam. Het bedrijf is sindsdien vooral bezig geweest met het afstoten van een groot aantal activiteiten (onder meer in Latijns Amerika) en met het op orde brengen van de boekhouding. ,,We naderen de succesvolle afronding van ons desinvesteringsprogramma en richten ons nu op groei van de activiteiten in onze belangrijkste markten via selectieve acquisities'', aldus een verklaring van bestuursvoorzitter Anders Moberg, die de overname ,,een mijlpaal in onze geschiedenis'' noemde.

Analisten beschouwen de overname van de Tsjechische Julius Meinl-winkels als een kleine, maar strategisch belangrijke transactie. Centraal-Europa, waar Ahold nu meer dan vijfhonderd winkels heeft, geldt als een belangrijke groeimarkt van het concern. Ahold zet op dit moment ook een administratief kantoor op in de Zuid-Poolse stad Kraków.

Een overnamebedrag is niet bekendgemaakt, maar analisten schatten dat het om zo'n 30 miljoen euro gaat. De 67 filialen van Julius Meinl, die vorig jaar een omzet maakten van omgerekend 140 miljoen euro, krijgen de naam die Ahold doorgaans in Centraal-Europa hanteert: Albert.

Julius Meinl beschikt (net als Albert Heijn in Nederland voor zijn huismerk Perla) ook over een koffiebranderij en is actief in de distributie van koffie en thee. Het aantal Albert-winkels in Tsjechië zal worden uitgebreid naar zo'n driehonderd. Ahold is in Tsjechië ook eigenaar van `hypermarkten' onder de naam Hypernova.

De overname moet worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten in Tsjechië, maar zal waarschijnlijk dit jaar nog formeel rondkomen. Ahold betrad de Tsjechische markt in 1991. In januari 2003 werden de bedrijven in Polen, Tsjechië en Slowakije samengevoegd tot Ahold Centraal-Europa.