Achterdocht regeert

Heeft het überhaupt zin om over drie jaar op het vliegtuig naar Peking te stappen? Wie de Amerikaanse onheilsprofeten gisteren, op de slotdag van de WK zwemmen in Montréal, hoorde praten, heeft de neiging om de Olympische Spelen in de zomer van 2008 links te laten liggen en een vakantie te boeken in, pak 'm beet, Zuid-Portugal. Ver weg in elk geval van het Rode Feest, waar China de rest van de wereld zal vernederen.

Dat is althans de vrees van David Salo, hoofdcoach van de Amerikaanse ploeg die de mondiale titelstrijd in buurland Canada gisteren afsloot als de glorieuze eindoverwinnaar van het medailleklassement. ,,Wij weten dat ze betere zwemmers hebben'', doceerde Salo, en met die `ze' doelde hij uiteraard op de Chinezen. Die hadden volgens hem verstoppertje gespeeld in Montréal door hun beste zwemmers simpelweg thuis te houden met het oog op `Peking'. Waar Salo zijn complottheorie op baseert, hield hij in het midden.

Zodra Amerikanen beginnen te klagen en te vrezen, is waakzaamheid geboden. Het Grote Schisma is al lang en breed verleden tijd en ook de Koude Oorlog is anno 2005 nog slechts een geschiedkundige echo. Maar niet voor de sportieve volgelingen van en uit 's werelds supermacht. Moeiteloos wekte Salo gisteren de spoken uit het verleden weer tot leven, en langs de badrand vond hij een gewillig oor voor zijn verkapte verdachtmakingen. Vers zijn immers nog altijd de herinneringen aan de WK zwemmen van elf jaar geleden in Rome, toen China een `ordinaire overval' pleegde. Twaalf van de zestien nummers bij de vrouwen wonnen de Aziaten, die bovendien vier wereldrecords verbeterden in het Stadio del Nuoto. Nog geen maand later werden zeven `rode' zwemsters betrapt op het gebruik van doping. ,,Zie je wel!'', klonk het vanuit de Verenigde Staten, die ook een ander niet-bewezen verhaal in stand hielden: China zou in Rome dubbelgang(st)ers het uitzwembad hebben ingestuurd, die na afloop namens de `echte' zwemmers hun plasje deden bij de dopingcontroleurs.

Maar dat was toen. Anno 2005 lijkt van geheimzinnigheid geen sprake (meer). Vorig jaar kwam een delegatie van de Chinese zwembond poolshoogte nemen in Nederland. Binnenkort volgt een tegenbezoek. ,,Wij hebben geen geheimen'', verklaarde bondsdirecteur Yuan Jiawei.

Wie wel? Amerika wellicht? Met zijn achterdocht heeft Salo meer dan China de schijn tegen.

    • Mark Hoogstad