Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Na 35 jaar einde aan IRA-geweld

Het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA) heeft gistermiddag aangekondigd dat het zijn gewapende strijd na 35 jaar staakt. De IRA zegde toe zijn wapens de komende weken in te leveren.

De verklaring van de IRA, die veel verder gaat dan eerdere verklaringen van de beweging, werd over het algemeen met instemming begroet. Wel zeiden velen in Londen, Dublin en Belfast dat ze eerst willen zien of de IRA zich aan haar beloftes houdt.

De Britse regering zou vandaag al, als blijk van goede wil, beginnen met het afbreken van een wachttoren in Noord-Ierland.

De verklaring van de IRA, voorgelezen door een voormalige IRA-activist op een eerder gemaakte opname, maant alle IRA-leden hun wapens in te leveren. Daarmee zou een einde kunnen komen aan een conflict dat sinds 1969 aan ruim 3.600 mensen het leven heeft gekost en waarbij 45.000 gewonden zijn gevallen. De IRA zelf was verantwoordelijk voor ruim de helft van de doden.

Gerry Adams, leider van de politieke arm van de IRA, Sinn Féin, en een belangrijk pleitbezorger van het opgeven van de gewapende strijd, noemde de verklaring gisteren in Dublin ,,historisch''.

,,Alle Vrijwilligers zijn geïnstrueerd om mee te werken aan de ontwikkeling van zuiver politieke en democratische programma's met uitsluitend vreedzame middelen'', aldus de verklaring.

De Britse premier Tony Blair noemde het besluit gisteren ,,een stap van ongekende omvang in de recente geschiedenis van Noord-Ierland''. Hij voegde eraan toe dat uit de daden van de IRA moet blijken of het de beweging ditmaal menens is. Blair dacht in 1998 met het zogeheten Goede Vrijdag-akkoord ook al vrede in Noord-Ierland te hebben bereikt, maar die hoop bleek destijds voorbarig.

De Ierse premier Bertie Ahern zei dat het de eerste nacht sinds 1969 was ,,dat we naar bed gaan zonder een gevoel van bedreiging. De verklaring van de IRA betekent dat de oorlog voorbij is.'' De belangrijkste protestantse leider, dominee Ian Paisley, toonde zich in Belfast aanmerkelijk gereserveerder. ,,Ze hebben niet de mate van transparantie geboden die nodig is om echt vertrouwen op te bouwen dat de geweren volledig weg zijn'', zei hij.

Het Witte Huis noemde de IRA-verklaring ,,belangrijk en potentieel historisch''.

ACHTERGROND: pagina 5

HOOFDARTIKEL: pagina 7