Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wonen

`De Baarsjes is arm, maar heeft alles wat wij willen'

Mirjam Celie (28) heeft in de arme Amsterdamse wijk De Baarsjes een nieuwbouwhuis gekocht. ,,Er komen hier steeds meer mensen zoals wij.''

Ze heeft er drie jaar op moeten wachten, maar sinds kort heeft ze het echt: een spiksplinternieuwe woning met drie slaapkamers op de begane grond aan een Amsterdamse gracht. ,,'s Ochtends valt het zonlicht in de keuken en kijk ik uit op eendjes, bomen en bootjes in de Admiralengracht. Echt heerlijk. Wij – mijn man, de poes en ik – hebben een eigen voordeur en achter een terras.''

Mirjam Celie heeft het huis (105 vierkante meter) in 2002 op papier gekocht voor 280.000 euro, plus nog eens 25.000 euro voor een plek in de parkeergarage. De woning is onderdeel van het nieuwbouwproject Balboaplein in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes. In totaal 94 koopwoningen, variërend van 70 tot 170 vierkante meter. Bijna alles is verkocht, op een bedrijfsruimte na. Er zijn veelal ,,mensen zoals wij'' komen wonen, zegt Celie. Hoogopgeleid, goede banen, liefhebbers van het grotestadsleven. Zelf is Celie chef van een instituut binnen de Hogeschool van Amsterdam.

De Baarsjes komt in alle statistieken en berichten naar voren als een sociaal-zwakke wijk. Relatief veel kleine huurwoningen, veel laaggeschoolde allochtonen, veel zwarte scholen, veel lage inkomens, veel criminaliteit. Rondom het nieuwbouwblok Balboaplein staan borden met een gekantelde fles en een rode streep erdoor – hier mag men niet op straat drinken. De basisschool die in het nieuwbouwpand is gevestigd, geldt als zwart en de islamitische slagerijen hebben het in deze buurt gewonnen van de klassieke Hollandse slager.

Waarschijnlijk heeft de reputatie van de Baarsjes de prijs wel gedrukt, erkent Celie. In een gewild Amsterdamse stadsdeel als Zuid kost 105 vierkante meter op de begane grond wel 430.000 euro en in de Pijp ook al 340.000 euro.

Maar Celie en haar man hebben niet eens in zulke wijken gezocht. Ze wonen al zeven jaar in de Baarsjes en zijn eraan gehecht. ,,Ik ben niet bang voor mensen dus ook niet voor een groep Marokkaanse jongetjes dat hier weleens rondhangt. En er zijn allerlei leuke winkeltjes. Hier vlakbij zit een plantenzaak waar ik een uur zoet ben als ik erheen ga. Ze geven me koffie en leggen me van alles uit over mijn planten.''

Bovendien is de Baarsjes nu nog wel arm, zegt Celie, maar er komen steeds meer jonge hoogopgeleide stellen wonen. ,,Ze splitsen huurwoningen en verkopen die dan. De wijk heeft veel potentie. De architectuur is mooi (Amsterdamse school, red.) Het is bínnen de A10-ring en toch niet in het drukke centrum. De straten zijn ruim en het is wel niet zo groen maar je bent binnen vijf minuten fietsen in het Vondelpark of het Rembrandtpark. Je bent ook binnen tien minuten op de Dam. Wat wil je nog meer?''

Volgens Celie zal in de verre toekomst het hele deel van Amsterdam dat binnen de ring A10 valt, voor een goed deel bestaan uit koopwoningen. Veel meer dan de 17 procent koopwoningen die er nu zijn. ,,Wij vinden het leuk hier te wonen. Maar het is ook een investering – deze wijk kan er alleen maar op vooruit gaan.''