Vermaard musicoloog

De musicoloog Albert Dunning, wiens dood vorige maand op 68-jarige leeftijd in Loenen aan de Vecht onopgemerkt bleef, personifieerde de verbinding tussen de Nederlandse en Italiaanse muziekhistorie. Dunning was hoogleraar musicologie aan de Universiteit van Pavia. Hij zorgde voor muzikaal wereldnieuws met zijn ontdekking dat de aan de Italiaan Pergolesi toegeschreven Sei concerti armonici in feite zijn gecomponeerd door de Nederlandse graaf Van Wassenaer. En hij verzorgde een kritische editie van het werk van de Italiaanse violist en componist Locatelli, die de laatste 35 jaar van zijn leven werkte in Amsterdam.

De tiendelige Locatelli-editie kan worden beschouwd als Dunnings hoofdwerk. Hij werkte er tien jaar aan en moest daarvoor onderzoek doen in bibliotheken van Moskou tot New York. Pietro Locatelli, die vanaf 1729 meer dan de helft van zijn leven woonde op Prinsengracht 506 in Amsterdam, was een componist en vioolvirtuoos, die met zijn in Amsterdam uitgegeven L'Arte del violino de basis legde onder de moderne virtuositeit.

Zo was Locatelli de eerste die sonates schreef tot de 22ste positie, wat een bizarre vingerlenigheid vereist. De vader van Mozart ging in zijn leerboek niet verder dan de zevende. ,,Wat dat betreft kun je Locatelli, met een gezwollen ego, schoenen met gouden gespen en een degen met briljanten, vergelijken met de muzikale sterren van deze tijd, zoals Michael Jackson en Madonna'', zei Dunning in 2001 in een interview met deze krant.

Het opvallendst in het werk van Albert Dunning is zijn ontdekking op het Deldense kasteel Twickel dat de Sei concerti armonici niet van Pergolesi zijn, maar van graaf Unico Wilhelm van Wassenaer (1692-1766). De muziek is wereldberoemd: Stravinsky citeerde die in zijn Pulcinella. Dunning bewees het hoge niveau van de muziekbeoefening in de 18de eeuw door de elite in Holland, altijd gezien als een land zonder componisten.

Albert Dunning, geboren op 5 augustus 1936 in Arnhem, was een broer van de cardioloog Arend Jan Dunning. Hij schreef ook een biografie van de Duitse componist Joseph Schmitt (1734-1791), die in Amsterdam muziekuitgever was en muziekdirecteur van Felix Meritis. Dunning was lid van de Accademia Filarmonica in Bologna, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Officier in de Orde van Verdiensten van de republiek Italië. Dunning heeft zijn lichaam ter beschikking gesteld van de wetenschap.