Strijd met genen van paarden

Mathijs van Asten werd met de merrie Kwidanta van de Laarse Heide Nederlands kampioen bij de springruiters. Eigenlijk geen wonder, want zowel ruiter als paard is erfelijk belast.

Achter de paardensport gaat de industrie van de fokkerij schuil. Stamboeken als de Koninklijke Vereniging Warmbloed Paardenstamboek (KWPN) in Nederland proberen via keuringen en strenge selecties hun 30.000 leden succesvolle sportpaarden te laten fokken. En daar slagen zij goed in, want sinds het tienjarige bestaan van een klassement voor stamboeken, is het KWPN vrijwel steeds met nakomelingen in de topdrie te vinden.

De roots van het paard Kwidanta, waarmee Mathijs van Asten gisteren in Mierlo Nederlands kampioen bij de springruiters werd, liggen in het Groningse Westerkwartier, waar fokker Hazenberg in de jaren vijftig de merrie Koberlina fokte. Deze merrie werd de stammoeder van één van de beste bloedlijnen van Nederland.

De Belg Jean Claude Vangeenberghe won met Queen of Diamonds ooit de Grote Prijs van Aken en haar bloedlijnen gaan ook terug naar Koberlina, net als die van Kwidanta van de Laarseheide.

De vader van deze kampioensmerrie is Quidam de Revel, die met Hervé Godignon vierde werd op de Olympische Spelen van Barcelona in 1992. Zijn vader was Jalisco, die dankzij de genen van vader Almé en een moeder die van Furioso afstamde, één van de belangrijkste leveranciers van springpaarden werd.

Almé werd begin jaren tachtig gekocht door de toenmalige minister van landbouw, Fons van der Stee. Dit ter ondersteuning van de plannen van de Limburgse paardeneigenaar Leon Melchior om de Nederlandse fokkerij van springpaarden op een hoger niveau te brengen. Destijds kocht Van der Stee ook de hengst Ramiro. En laat dit paard nu de opa aan moederszijde zijn van Kwidanta.

Cees Zandbergen uit het Brabantse Zundert fokte Kwidanta van de Laarse Heide en heeft haar nog steeds in bezit. Hij heeft de overtuiging dat deze merrie hem succes zal brengen. Presteren zit immers in de genen. Dat geldt ook voor ruiter Van Asten, die uit een gezin komt waarin zowel vader als moeder goede prestaties leverde in de landelijke ruitersport. Naast de varkenshouderij runde de familie een paardenfokkerij.

De oudste zoon Leopold van Asten werd twee jaar geleden Nederlands kampioen, reed daarna het Europees kampioenschap en ging als lid van het Nederlandse springploeg naar de Olympische Spelen in Athene. En gisteren werd Mathijs van Asten op overtuigende wijze Nederlands kampioen door beide kwalificatiewedstrijden te winnen.

De eigenaar van het paard Nassau, Arris van Manen uit Brummen, dat bij de Nederlandse titelstrijd werd bereden door Jeroen Dubbeldam, was teleurgesteld over de tweede plaats die de combinatie behaalde.

Nassau is een dekhengst die voor veel geld zijn diensten bewijst. Een titel had nog meer mensen kunnen overhalen te besluiten hun merrie door Nassau te laten dekken, in de hoop dat het volgend jaar geboren veulen ook tot zo'n topspringer als z'n vader gaat uitgroeien.