Finnen bouwen joods museum

Een Fins architectenduo heeft gisteren de opdracht voor een nieuwe joods museum in Warschau in de wacht gesleept, met een strak en sober ontwerp van glas en kalksteen.

Rainer Mahlamäki en Ilmari Lahdelma lieten bekendere collega's als Daniel Libeskind, ontwerper van het joods museum in Berlijn, en Peter Eisenman, van het Holocaustmonument in de Duitse hoofdstad, achter zich. Aan de wedstrijd deed ook het Spaans-Nederlandse architectenbureau Casanova + Hernandez mee.

Dwars door het rechthoekige gebouw van de Finnen loopt een grotachtige passage, symbool voor het wijken van de Rode Zee zoals beschreven in het bijbelboek Exodus. ,,Het gekozen ontwerp is misschien niet zo meeslepend als dat van Libeskind, maar het past perfect bij het karakter van de wijk'', lichtte Michal Borowski, stadsarchitect van Warschau en jurylid, gisteren toe.

Het museum, dat bijna duizend jaar Pools-joodse geschiedenis zal behandelen, is gevestigd in de voormalige joodse wijk in Warschau, Muranów, die tijdens de oorlog met de grond gelijk werd gemaakt. De kosten mogen niet hoger uitkomen dan 25 miljoen euro. De gemeente Warschau en het ministerie van Cultuur dragen elk zo'n 10 miljoen euro bij aan het museum dat in 2008 de deuren opent.

Polen had voor de oorlog met ruim drie miljoen leden de grootste joodse gemeenschap van Europa. Tegenwoordig wonen er enkele duizendtallen. Op de ruines van de joodse wijk werden na de oorlog troosteloze blokflatjes neergezet. In het midden van de wijk staat een groot monument voor de opstand in het joodse getto in 1943.

De meeste leden van de jury hadden vanaf het begin een voorkeur voor het Finse ontwerp omdat het ,,serieuze zaken op ingehouden wijze behandelde'', zei juryvoorzitter Bohdan Paczowski.