Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Grote fontein van legaat Hans Snoek

Volgend voorjaar krijgt het Leidseplein in Amsterdam een nieuwe, grote fontein op initiatief van de 2001 overleden dansinitiator Hans Snoek. De fontein wordt 20 meter lang en 10 meter breed en neemt de plaats in van een veel kleiner fonteintje, dat al sinds 1965 voor het American Hotel staat. De bouw komt op gang door een legaat van 45.000 euro, dat Hans Snoek heeft nagelaten aan de gemeente Amsterdam.

Twee weken voor haar dood vierde Hans Snoek – oprichtster van het Scapino Ballet, jeugdtheater De Krakeling en een groot aantal andere kunstinstellingen – haar vijftigjarig huwelijk met tv-pionier Erik de Vries. Alle gasten werd destijds gevraagd mee te betalen aan een fontein. Amsterdam heeft een groot gebrek aan fonteinen, vond zij, terwijl een plein met een fontein een ideale ,,ontmoetingsplaats'' is.

Het stadsdeel Amsterdam-Centrum koos in overleg met De Vries, die intussen eveneens is overleden, voor vervanging van het kleine, vaak vervuilde fonteintje voor het American Hotel. De bronzen sculptuur van twee vissen, die daarin staat, vormt straks het middelpunt van de veel grotere fonteinbak.

De totale bouwkosten bedragen 1,1 miljoen euro. Het legaat wordt aangevuld door het stadsdeel, de centrale gemeente en twee sponsors (het hotel en het nabijgelegen Holland Casino). De fontein omvat veertien waterstralen, waarvan de hoogste 2,5 meter de lucht in gaan, en wordt 's avonds van diverse kanten belicht. Het pleintje eromheen krijgt een nieuwe bestrating.

Volgens stadsdeelwethouder Guido Frankfurther is de fontein een eerste stap in de herinrichting van het Leidseplein. Voorts belooft hij meer zorg te besteden aan de andere fonteinen in de Amsterdamse binnenstad: ,,Er zijn er ongeveer twintig, maar ze zijn vaak verscholen en worden slecht onderhouden. We zijn van plan de bestaande fonteinen te restaureren en weer zichtbaar te maken. En bij voorbaat is er geld gereserveerd voor het onderhoud.''