Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Beruchte moord Bulgarije ontrafeld

Een Deen van Italiaanse afkomst, Francesco Giullino, heeft hoogstwaarschijnlijk in 1978 de beruchte `paraplumoord' op de Bulgaarse schrijver en dissident Georgi Markov gepleegd.

Dat althans meent een Bulgaarse journalist, Hristo Hristov, die een boek over de moord heeft geschreven. Het volledige bewijs is echter niet te leveren, omdat te veel dossiers van de Bulgaarse geheime dienst zijn verdwenen, omdat sommige dossiers gesloten blijven en omdat de Bulgaarse geheime dienst, die opdracht zou hebben gegeven tot de moord, dat niet met zoveel woorden in een dossier heeft vastgelegd.

Volgens Hristov werd de dader, een antiekhandelaar die opereerde onder de codenaam Piccadilly, door de geheime dienst met chantage tot de moord zijn gedwongen. Hij was eerder wegens drugssmokkel aan de Bulgaarse grens aangehouden en kreeg te horen dat hij met de aanslag op Markov, een geducht criticus van het communistische bewind in Bulgarije en werkzaam voor de BBC, vrij zou komen. De Deen vermoordde Markov in Londen door hem gif toe te dienen, dat was verborgen in een bolletje in de punt van een paraplu. Hij stak Markov met de paraplu in zijn dij toen de schrijver bij een bushalte stond te wachten. Vier dagen later stierf Markov.

De Bulgaarse geheime dienst heeft na de val van het socialisme in 1989 naar eigen zeggen vergeefs gezocht naar bewijsmateriaal inzake de moord op Markov, maar nooit iets gevonden. Dat gold ook voor de vermeende Bulgaarse betrokkenheid bij de aanslag van de Turk Mehmet Ali Agca op paus Johannes Paulus II in 1981.

Francesco Giullino werd in 1993 door de Deense politie opgepakt op verdenking van de moord op Markov. Hij werd wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten en verdween twee maanden later spoorloos. Hij is daarna nooit meer gezien. Of Giullino ook betrokken was bij de aanslag op de Bulgaarse dissident Vladimir Kostov, ook in 1978, in Parijs, schrijft Hristov niet. Kostov kreeg ook gif toegediend, maar hij overleefde de aanslag.