Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Deep Throat maakt zich bekend

Na ruim dertig jaar is gisteren een van de grootste journalistieke mysteries opgelost. `Deep Throat', de anonieme bron wiens informatie doorslaggevend was bij de verslaggeving van journalisten Bob Woodward en Carl Bernstein over het Watergate-schandaal, heeft zich bekendgemaakt. `Watergate' leidde in 1974 tot het aftreden van de Amerikaanse president Nixon.

De voormalige nummer twee van de federale recherche FBI, W. Mark Felt, bekende tegenover het tijdschrift Vanity Fair dat hij de bron van het verslaggeversduo van de Washington Post is geweest. ,,Ik ben de man die ze Deep Throat noemden'', aldus de 91-jarige Felt.

In eerste instantie weigerden Woodward en Bernstein gisteren te bevestigen dat Felt Deep Throat was. Zij hadden hun bron beloofd zijn identiteit pas na zijn dood bekend te maken. Maar nadat Felt voor zijn huis in Californië voor de televisiecamera's verscheen, bevestigden ze het nieuws.

Woodward en Bernstein deden in juni 1972 verslag van een inbraak in het hoofdkwartier van de Democratische partij in het Watergategebouw.

De daders hadden er afluisterapparatuur willen aanbrengen, maar werden gearresteerd. De verslaggevers legden – mede dankzij informatie van Deep Throat – een omvangrijk schandaal bloot. Uiteindelijk dwong dit Nixon op te stappen.

Felt zegt ,,zijn plicht'' te hebben gedaan en niet met opzet president Nixon ten val te hebben willen brengen. ,,Ik geloof niet dat het iets was om trots op te zijn'', zei hij volgens Vanity Fair tegen zijn dochter.

Jarenlang hebben diverse mensen geprobeerd te achterhalen wie Deep Throat was. Felts naam werd genoemd, maar hij ontkende altijd. Uiteindelijk vertelde Felt in 2002 zijn dochter dat hij inderdaad Deep Throat was. Zij heeft hem, samen met de auteur van het Vanity Fair-artikel, overgehaald om zich bekend te maken.

Deep Throat: pagina 5