Vakbond wil meditatie

Meditatie stimuleert de arbeidsproductiviteit, verhoogt het werkplezier en voorkomt ziekteverzuim. Dat blijkt volgens CNV Publieke Zaak uit wetenschappelijk onderzoek. De vakbond onderhandelt met onder meer het Kadaster en de postkantoren over meditatie als nieuwe arbeidsvoorwaarde. Volgens bestuurder Lizelotte Smits wordt ook bij de Kamers van Koophandel over het onderwerp gepraat. Zij wijst erop dat meditatie bij de politie en de bijzondere eenheden van defensie al ,,de gewoonste zaak van de wereld'' is. Smits beschouwt meditatie als ,,mentale krachttraining''.

De christelijke vakbond, die 82.000 leden heeft (ambtenaren, semi-ambtenaren en zorgpersoneel) vindt meditatie goed passen in de christelijke traditie. CNV Publieke Zaak wil in CAO's het recht op meditatie opnemen. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld een ruimte ter beschikking stellen, hun personeel pauze geven om te mediteren en budget vrijmaken om trainingen te organiseren.