Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Grondwet ja/nee. Debat over de Europese Grondwet met voor- en tegenstanders en mensen die het nog niet weten. PvdA'er Wouter Bos en LPF-lid Mat Herben discussiëren over de vraag of de Grondwet goed is voor de veiligheid. Laurens Jan Brinkhorst gaat met Jan Marijnissen in debat over de vraag of de Grondwet goed is voor de Nederlandse economie en VVD'er Jozias van Aartsen neemt het tegen André Rouvoet (ChristenUnie) op over de snelheid van ontwikkelingen in Europa. Ned.2, 21.00-22.25u.

Nova. Ruime aandacht voor het referendum over de Europese Grondwet met voor- en tegenstanders en twijfelaars. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.50-21.28u.

PRAATPROGRAMMA

Het elfde uur. Gesprekken met Gerrit Zalm over het referendum, met presentatrice Lucille Werner over haar boek Het leven loopt op rolletjes en hoogleraar moleculaire biofysica Cees Dekker legt uit waar `intelligent design' voor staat. Ned.1, 21.50-22.35u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met de minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes. Zanger en musicalster Bastiaan Ragas treedt op. RTL4, 22.50-24.00u.

AMUSEMENT

Gebroeders Van Es: Nederlands Instituut voor de Toevallige Voorbijganger. Eerste aflevering van een nieuwe satirische serie in acht afleveringen waarin de broers Marco en Tommy van Es in de huid kruipen van verschillende typetjes. Ned.3, 19.50-20.20u.

Met het mes op Tafel. Nieuwe reeks van de kennis- en blufquiz met Joost Prinsen, pianist Martin van Dijk en bardame Mylou Frencken. Ned.3, 20.20-20.50u.

FILM

Undercover Brother (Malcolm D. Lee, 2002, VS). Uitgelaten maar smaakvolle, stekelige maar nergens grimmige satire op een zogeheten blaxploitation-film. Over een zwarte man die ten strijde trekt tegen een blanke samenzwering. Veronica, 20.30-22.00u.

Evolution (Ivan Reitman, 2001, VS). Door marketingafdeling bedachte sciencefictionkomedie over een in de woestijn van Arizona neergekomen meteoor die sneldelend plasma bevat en zo de hele evolutie in een paar dagen dupliceert. Met Julianna Moore als wetenschapster die steeds over haar eigen benen struikelt en Dan Aykroyd als potsierlijke gouverneur. RTL5, 20.30-22.20u.

U.S. Marshals (Stuart Baird, 1998, VS). In als The Fugitive II geafficheerde, mechanische actiefilm herneemt Tommy Lee Jones zijn rol van jager, dit keer nog iets duisterder en gekwelder. Zijn prooi is nu de van moord verdachte Wesley Snipes. SBS6, 20.30-23.15u., onderbroken door Hart van Nederland.

The Distinguished Gentleman (Jonathan Lynn, 1992, VS). Eddie Murphy geeft aardige nummertjes ten beste in karikaturale beeldenstorm tegen het Amerikaanse politieke establisment. Oplichter wordt afgevaardigde en bekeert zich tot democratisch idealisme. Veronica, 22.00-24.00u.

Emmett's Mark (Keith Snyder, 2002, VS). Ongemakkelijk mengsel van psychologisch drama en thriller. Scott Wolf denkt (ten onrechte) ongeneeslijk ziek te zijn en geeft huurmoordenaar Tim Roth de opdracht hem onverwachts om te leggen. RTL5, 22.20-0.20u.

Prefontaine (Steve James, 1997, VS). De James Dean van de atletiek werd hardloper Steve Prefontaine wel genoemd, vooral na zijn dodelijke auto-ongeluk op 24-jarige leeftijd en de mythevorming die rondom hem ontstond. Jared Leto zet hem weer op aarde: bot, kortzichtig en gericht op `winnen'. Morgen, SBS6, 15.20-17.15u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met architect Bas Liesker over zijn boek Thuis/At home, waarin bewoners hun ultieme `thuisgevoel' beschrijven. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Onder meer een portret van de eigenzinnige tekstschrijver Jacques van Tol (1897-1969), die hits schreef voor Louis Davids, Lou Bandy en anderen uit de dertiger jaren. Ook kleurcartograaf Rob van Maanen in Flevoland, op zoek naar goed en slecht kleurgebruik. 747AM, 20.02-23.00u.

Casa luna. De Belgische strafpleiter Jef Vermassen praat over de Maand van het Spannende boek. Radio 1, 0.04-1.00u.

Dolce vita. Zoektocht naar de moderne huisvrouw. Het huishouden behelst meer dan poetsen, de kinderen te eten geven en het de echtgenoot naar de zin maken. Morgen, 747AM, 8.10-10.00u.