Spaanse specialist verslaat Rus Safin

Op de dag dat de Argentijnen afstand deden van de macht in Parijs, dienden de Spanjaarden zich al aan als de belangrijkste troonopvolgers. Dat gebeurde vooral ten nadele van Marat Safin.

De als derde geplaatste Russische winnaar van de Australian Open sneuvelde verrassend in vijf sets tegen gravelspecialist Tommy Robredo. De 23-jarige Spanjaard krijgt in de kwartfinales het gezelschap van zijn landgenoten David Ferrer en Rafael Nadal, die zich steeds meer opwerpt als de te kloppen man in Parijs.

Safin, in de halve finale van het eerste grandslamtoernooi van het seizoen nog de betere van de onklopbaar gewaande Roger Federer, toonde in zijn duel met Robredo weer de twee fel contrasterende kanten van zijn tennispersoonlijkheid. Hij wisselde geniale invallen af met onwaarschijnlijke fouten, steevast gevolgd door een Russische woede-uitbarsting.

Bij 7-6 en matchpoint in de beslissende set sloeg Safin zijn zoveelste forehand ver buiten de baan, zijn 73ste rechtstreekse fout van de wedstrijd. Robredo staat voor de tweede keer in zijn carrière in de Parijse kwartfinale. Hij ontmoet weer een Rus, nu de als twaalfde geplaatste Nikolay Davydenko.

Rafael Nadal, de achttienjarige debutant op Roland Garros, blijft indruk maken. Na een regenonderbreking op zondag rekende hij gisteren simpel af met thuisspeler Sébastien Grosjean, nadat de Spanjaard eerder het Franse talent Richard Gasquet had uitgeschakeld.

Parijs maakt zich langzaam maar zeker op voor de clash in de halve eindstrijd tussen Nadal en de Zwitser Roger Federer, die dit jaar 45 van de 47 wedstrijden heeft gewonnen. Nadal moet wel eerst nog voorbij zijn landgenoot Ferrer, die hij eerder dit jaar al versloeg tijdens de Masters in Rome. Federer neemt het in zijn kwartfinale op tegen de Roemeen Victor Hanescu, die de Argentijn David Nalbandian uitschakelde.

In het vrouwentoernooi staat vanmiddag de aansprekende kwartfinale tussen de Russische Maria Sjarapova, vorig jaar winnares van Wimbledon, en de Waalse Justine Henin-Hardenne op het programma. Deze winnares op Roland Garros in 2003 toonde gisteren wilskracht in haar partij tegen de als zesde geplaatste Russin Svetlana Koesnetsova. Bij 5-3 in de beslissende derde set werkte Henin twee matchpoints weg, om vervolgens met vier winnende games op rij toch de kwartfinale te bereiken.