Soedan pakt AzG om rapport verkrachtingen

De Soedanese regering heeft gisteren het Britse hoofd van de Nederlandse afdeling Artsen zonder Grenzen in Soedan gearresteerd, en later op borgtocht vrijgelaten, in verband met een rapport van de organisatie over honderden verkrachtingen in de westelijke regio Darfur. De Brit, Paul Foreman, mag Soedan voorlopig niet verlaten.

Ook een tweede medewerker van AzG is opgepakt, zo heeft de organisatie vandaag in Amsterdam meegedeeld. De Nederlander Vincent Hoedt, die verantwoordelijk is voor de activiteiten in Darfur, wordt door de Soedanese autoriteiten naar Khartoum gebracht. Artsen zonder Grenzen had er al rekening mee gehouden dat ook de tweede coördinator zou worden aangehouden.

Het in maart door AzG gepubliceerde rapport geeft bijzonderheden over 500 verkrachtingen in Darfur over een periode van ruim vier maanden, in overgrote meerderheid door regeringssoldaten of hun Arabische bondgenoten.

Volgens de regering is het rapport vals. Als dergelijke misdaden werkelijk waren gepleegd, waren de schuldigen gestraft, aldus openbaar aanklager Mohammed Farid.

De speciale afgezant van de Verenigde Naties voor Soedan, Jan Pronk, zei vandaag voor het Radio 1 Journaal volledig achter het gewraakte rapport te staan. Hij verwachtte nog vandaag of morgen met president Omar Hassan al-Bashir over de zaak te praten. AzG heeft meer dan 300 internationale stafleden en drieduizend plaatselijke employés in Darfur. In het twee jaar oude conflict tussen rebellen en de regering in de regio zijn volgens VN-cijfers 180.000 mensen gedood en meer dan twee miljoen uit hun woningen verdreven.