Ryanair: 19 pct meer winst

De Ierse goedkopestoelenmaatschappij Ryanair heeft het afgelopen jaar een winststijging behaald van 19 procent. Het resultaat na belastingen kwam voor het gebroken boekjaar uit op 269 miljoen euro, zo heeft de onderneming vandaag bekendgemaakt. Dit is veel beter dan analisten hadden verwacht. Het beursgenoteerde Ryanair vervoerde vorig jaar 27,6 miljoen passagiers, eveneens 19 procent meer dan het jaar daarvoor. De omzet steeg van 1,07 miljard euro naar 1,33 miljard.

De topman van Ryanair, Michael O'Leary, sprak vanmorgen in een verklaring over de ,,unieke kracht'' van het eigen low-cost model. De scherpe stijging van de brandstofprijzen stonden winst van Ryanair niet in de weg en dat terwijl de maatschappij, in tegenstelling tot vrijwel alle branchegenoten, geen kerosinetoeslag aan passagiers doorberekent. Volgens O'Leary kiezen passagiers juist voor Ryanair omdat extra heffingen achterwege blijven.

Ryanair is nu de vierde luchtvaartmaatschappij van Europa naar passagiersaantallen. In Nederland vliegt Ryanair op Eindhoven Airport, met verbindingen naar vijf bestemmingen.

O'Leary was optimistisch over de vooruitzichten over 2005. ,,De situatie is gunstiger dan een jaar geleden. Wij begroten voor hogere brandstofprijzen, maar gaan ervan uit dat we dit kunnen compenseren door een hogere opbrengst.'' Ryanair zegt zijn routenetwerk vooral naar Oost-Europa te willen uitbreiden. Recentelijk werden vijf bestemmingen in Polen en één in Slowakije geopend.

De winstcijfers van Ryanair steken schril af bij die van de Britse concurrent Easyjet die vorige week een verlies vóór belasting van 45,2 miljoen euro over de eerste zes maanden voorafgaande aan 31 maart van 2005 bekendmaakte. Vorig jaar leed Easyjet ook al verlies in dezelfde periode: 39,4 miljoen euro. De omzet van Easyjet steeg wel, met 26 procent naar 807 miljoen euro.