Russen beloven sluiting bases in Georgië

Rusland en Georgië zijn gisteren overeengekomen dat Rusland zijn twee militaire bases in het zuiden van Georgië begin 2008 sluit. De overeenkomst, na maanden van diplomatieke strijd totstandgekomen, geldt als een overwinning voor Georgië, dat altijd hamerde op terugtrekking in 2008. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov hield tot nu toe vol ten minste vier jaar nodig te hebben om de logistiek en de financiering van de ontmanteling rond te krijgen.

Het geschil liep de afgelopen maanden hoog op. De laatste twee Russische bases in Georgië zijn een overblijfsel uit het Sovjet-tijdperk. De Georgische president Michail Saakasjvili wil zich losmaken uit de Russische invloedssfeer en zoekt aansluiting bij de Europese Unie en de Verenigde Staten. De regering noemt de Russische aanwezigheid ,,bezetting''. Eerder dit jaar dreigde Georgië de bases illegaal te verklaren en Russische militairen visa te weigeren.

De bases vormen niet het enige probleem tussen de twee landen. Saakasjvili heeft moeite met de goede verhoudingen tussen Rusland en de overheden van Abchazië en Zuid-Ossetië, twee voormalige deelrepublieken die zich in de jaren negentig afscheidden van Georgië. ,,Deze overeenkomst is niet het einde van al onze problemen'', verklaarde de Georgische minister van Buitenlandse Zaken Zoerabisjvili gisteren in Tbilisi. ,,Maar het is een goed begin, en mits goed uitgevoerd, kan het een sfeer van vertrouwen scheppen in plaats van vernedering en frustratie.''

Ze deed geen uitspraak over de vestiging van mogelijke militaire bases uit andere landen. Wel zei ze dat Georgië daar geen plannen voor heeft. ,,Georgië zit niet te wachten op militaire aanwezigheid van welk land dan ook''. Wel zijn er militaire banden met de VS. Momenteel worden tweeduizend Georgiërs door het Amerikaanse leger opgeleid voor vredesmissies.

De twee bases, een nabij de zuidelijk gelegen stad Achalkalaki en een in de havenstad Batoemi huizen drieduizend Russische militairen. De terugtrekking van het zware materieel zou dit jaar beginnen.