Rechtbank wil PKK-leider Öcalan horen

De Koerdische leider Abdullah Öcalan mag als getuige worden gehoord in de rechtszaak tegen veertien PKK-verdachten. Daartoe besloot de rechtbank in Den Bosch gisteren.

Öcalan zit een levenslange gevangenisstraf uit in Turkije, waar hij – als Ankara dat toestaat – door een Nederlandse rechter-commissaris zal worden gehoord.

De Koerdische verdachten werden op 12 november vorig jaar aangehouden bij een politie-inval op camping annex kampeerboerderij De Mus'donck in het Brabantse Liempde. Ze volgden daar een cursus `Koerdische identiteit', maar het openbaar ministerie is er van overtuigd dat het ging om het voorbereiden van terroristische handelingen.

De zaak kwam begin november aan het rollen toen de politie op Schiphol vier verdachten arresteerde die op het punt stonden om af te reizen naar Armenië. Het OM verdenkt de vier ervan dat ze van plan waren om in Turkije tegen de Turkse troepen te gaan strijden. Ook bij invallen in Den Haag en Rotterdam werden vorig jaar verdachten opgepakt. In totaal werden 38 mensen gearresteerd, van wie 22 worden vervolgd. Gisteren werden vijf van de negentien zogenoemde rekruten door de rechtbank in Den Bosch vrijgesproken. De proformazitting voor de drie andere verdachten volgt op 11 juli.

De PKK is een separatistische Koerdische partij, die aanvankelijk streed voor een onafhankelijk Turks-Koerdistan. Later werd dat afgezwakt tot het verwerven van culturele en politieke vrijheden voor de Koerden in Turkije. Sinds de strijd in 1984 oplaaide vielen er ruim 30.000 doden. Öcalan wordt door Ankara verantwoordelijk gehouden voor al deze doden.

Nederland stemde in april vorig jaar in met plaatsing van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK op de Europese lijst van terroristische organisaties. Daardoor werden de financiële tegoeden van de PKK bevroren en mogen geen financiële transacties met haar meer worden gedaan. De PKK is in Nederland evenwel niet officieel verboden, zoals in Duitsland en in Turkije. Naast Öcalan heeft de verdediging de rechtbank in Den Bosch gevraagd nog ruim negentig andere getuigen te verhoren.