Postcode Loterij ook naar Tien

Drie programma's van de Nationale Postcode Loterij zijn vanaf volgend televisieseizoen te zien bij de nieuwe commerciële zender Tien. Het gaat om Eén tegen 100, Miljoenenjacht en Postcode Kanjer. Nu worden die nog uitgezonden bij de TROS.

Dat heeft de Postcode Loterij vandaag bekendgemaakt. Volgens het bedrijf is één van de redenen voor de overstap dat presentatrice Linda de Mol (Miljoenenjacht) de TROS eerder voor Tien verruilde. Die zender wordt opgestart door haar broer, John de Mol. ,,Linda de Mol en Miljoenenjacht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden'', zegt Ellen Damsma, algemeen directeur van de Nationale Postcode Loterij. De Postcode Loterij zegt dat de presentatrice van Eén tegen honderd, Caroline Tensen, dat programma ook bij Tien zal presenteren. Mogelijk blijft Tensen ook programma's presenteren voor de TROS.

Volgens Damsma hebben uitspraken van staatssecretaris van der Laan (Media, D66) ook een rol gespeeld bij de overstap. ,,Het lijkt erop dat de plannen van de staatssecretaris in de toekomst geen ruimte bieden aan onze programma's binnen het publieke bestel, ondanks het feit dat ze wekelijks ruim twee miljoen kijkers trekken.'' Van der Laan heeft gezegd dat pure amusementsprogramma's niet langer thuishoren bij de Publieke Omroep.

TROS-voorzitter Karel van Doodewaard betreurt het besluit van de Nationale Postcode Loterij; ,,Door haar onduidelijke beleid krijgt mevrouw Van der Laan helaas haar zin. Het publiek is de grote verliezer.'' Het programma Lingo, dat ook in samenwerking met de Postcode Loterij gemaakt wordt, blijft wel bij de TROS. De Postcode Loterij wil niet zeggen hoeveel geld gemoeid is met de productie en sponsoring van de programma`s.

Behalve Linda de Mol maken ook Bridget Maasland (BNN), Frits Barend, Henk van Dorp en Jan Mulder (RTL4), Jack Spijkerman (VARA) en Ivo Niehe (TROS) de overstap naar Tien. De zender start in augustus met uitzenden. Het eredivisievoetbal moet een belangrijke pijler worden. De samenvattingen van die wedstrijden waren tot nu toe altijd bij de publieke omroep te zien.