Philips investeert weer in Nederland

Elektronicaconcern Philips investeert 40 miljoen euro in de productie van lampen voor platte breedbeeldtelevisies in Roosendaal. Het is voor het eerst in jaren dat Philips een fabriek in Nederland uitbreidt.

Dat heeft directeur Theo van Deursen van de lichtdivisie van Philips gisteren bekendgemaakt in het Belgische Turnhout. De investering maakt deel uit van een investering van 200 miljoen euro in de lichtdivisie als geheel, waarbij het merendeel naar fabrieken in Turnhout, Roosendaal en Aken gaat. In Turnhout maakt Philips lampen voor projectieapparaten (zoals beamers) en winkelverlichting, in Roosendaal tl-buizen en in Aken koplampen voor auto's.

De lichtdivisie van Philips telt wereldwijd 44.000 werknemers en behaalde vorig jaar 4,6 miljard euro omzet. Behalve in West-Europa produceert Philips ook lampen in de VS, Polen en China.

De laatste uitbreiding van Philips in Nederland dateert uit 1997. Toen verdubbelde Philips in Nijmegen de productie van chips. Sindsdien is een deel van deze fabriek alweer gesaneerd. Ook staakte Philips de afgelopen jaren de productie van spaarlampen in Terneuzen en stofzuigers in Hoogeveen. Philips telt zo'n 25.000 werknemers in Nederland.

De uitbreiding in Roosendaal, waar 1.200 mensen werken, levert geen extra banen op. Voor de productie van lampen die de beeldkwaliteit van breedbeeldtelevisies met een plat lcd-scherm aanzienlijk moeten verhogen, moet een deel van het personeel wel omgeschoold worden. ,,Met behulp van het extra achtergrondlicht dat wij ontwikkeld hebben, wordt de beeldkwaliteit van een lcd-televisie voor het eerst even goed als die van een traditionele'', zei Van Deursen gisteren.

Philips Roosendaal gaat de lampen toeleveren aan LG Philips LCD, het gezamenlijke bedrijf van Philips en het Koreaanse LG dat in Zuid-Korea en China platte beeldschermen produceert. Deze markt groeit snel doordat steeds meer consumenten een lcd- of plasmatelevisie aanschaffen.

Philips breidde de laatste jaren sterk uit in Azië. Met name China wordt voor Philips steeds belangrijker, zei bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee gisteren op het jaarcongres van werkgeverscentrale VNO-NCW. Op een bijeenkomst van de 100 hoogste Philips-managers, eerder dit jaar in Parijs, discussieerde de Philips-top over de vraag hoe het bedrijf er over vijf jaar uit zal zien.

Het resultaat was een filmpje, waarin onder meer voorspeld werd dat de medische systemen het gezicht van Philips gaan bepalen en dat eenderde van de omzet uit China zal komen. Kleisterlee: ,,De meest interessante verandering in deze zuiver hypothetische toekomstvisie was dat ikzelf als voorzitter van de raad van bestuur was opgevolgd door een vrouwelijke Chinese marketingdirecteur van voor in de veertig.''