Peilingen wijzen op duidelijk nee

Nederland koerst af op een nee tegen de Europese Grondwet.

Drie peilingen die gisteren zijn gedaan, de eerste na het Franse nee van afgelopen zondag, wijzen op een overwinning voor de tegenstanders van het Europees Grondwettelijk Verdrag.

Wel is volgens één van de peilingbureaus, TNS/NIPO, het jakamp bezig met een kleine inhaalrace. Daarbij zou het verschil tussen voor- en tegenstanders die zeker gaan stemmen twee procent kleiner zijn geworden: 58 procent nee tegenover 42 ja. Opiniepeiler Maurice de Hond stelde gisteren juist dat het verschil tussen nee en ja sinds zondag weer groter is geworden. De Hond gaat uit van een verhouding 59 procent nee tegen 41 procent ja.

Een peiling onder 17.000 mensen in opdracht van het televisieprogramma TweeVandaag leverde gisteren een nog groter verschil op tussen nee en ja, namelijk 65 procent versus 25 procent met 10 procent van de respondenten die het nog niet weet.

Opmerkelijk is het Franse nee nauwelijks effect lijkt te hebben gehad op het stemgedrag hier. Een peiling van Interview/NSS waarin specifiek was gevraagd naar de invloed van de Franse uitslag op het eigen stemgedrag, leverde slechts een verschuiving van één of twee procent op.

De laatste dagen wordt de referendumwijzer op internet van het Instituut voor Publiek en Politiek druk bezocht. Tot nog toe deden ruim 615.000 mensen mee aan de test. Aan een aparte peiling over de Europese Grondwet, elders op de site (referendumwijzer.nl) deden 94.000 mensen mee. Van hen stemde volgens de stand vanmorgen 44,6 procent voor de Europese Grondwet en 55,4 procent tegen.

Grote onzekerheid bestaat over de verwachte opkomst morgen. De meeste schattingen daarover komen uit tussen 35 en 45 procent. De opkomst in Frankrijk was afgelopen zondag ruim zeventig procent.

Volgens het NIPO zijn de voorstemmers vooral te vinden bij de achterban van CDA en VVD. Die van D66 is verdeeld. De aanhang van de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SP is in meerderheid tegen het Verdrag. Andere peilingen wijzen echter ook op verzet van de VVD-achterban tegen de Grondwet.