Netwerkcamera's met kuren

Beelden uitzenden op het internet zonder dat de pc hoeft aan te staan. Dat kan met een netwerkcamera.

Heeft u een webcam, zo'n ding dat via een usb-kabel met de pc wordt verbonden? Voor videochatten – of noem het videobellen – zijn ze heel geschikt, zolang nog niet iedereen die mogelijkheid op zijn mobiele telefoon heeft. Daarnaast worden dergelijke gadgets wel gebruikt om beelden van bepaalde locaties op internet te zetten: het uitzicht uit het raam, een druk kruispunt, de eigen voordeur, de thermometer, de kinderkamer, het nest merels in de tuin. Het gaat, kortom, om bewakingsdoeleinden.

Camera's die van een pc afhankelijk zijn, zijn eigenlijk ongeschikt voor zulke toepassingen. De pc vreet stroom en het usb-verbindingssnoer mag niet te lang zijn. Veel eleganter zijn netwerkcamera's, die niet met een pc worden verbonden maar met het netwerk zelf. Een huisnetwerk met een verdeelkastje of router is daarvoor een noodzaak, maar zoiets is in een toenemend aantal huishoudens te vinden.

De netwerkcamera werkt dus ook als de pc uitstaat, zolang de router maar functioneert. Er hoeft geen software te worden geïnstalleerd. Op elke pc van het huisnetwerk kan het beeld worden bekeken, en het kan zelfs worden `uitgezonden' op internet. De beelden kunnen periodiek als bestanden naar een in te stellen adres worden gestuurd. De beheerder van de camera kan `gebruikers' invoeren – mensen die bevoegd zijn het camerabeeld te bekijken – en deze mensen een wachtwoord toekennen. Het snoer mag tot honderd meter lang zijn; een draadloze verbinding is ook mogelijk. Elektriciteitsverbruik een paar Watt, anders gezegd een paar procent van wat een complete pc opsoupeert.

Wat mag dat kosten? De goedkoopste netwerkcamera's gaan voor zo'n 200 euro over de toonbank, een veelvoud van wat een usb-webcam kost maar nog net te doen. Ik bekeek er vier: de Panasonic BL-C10 de Trust NW-7500, de Sitecom Wireless IP Camera en de Axis 206M. De Trust en de Sitecom zijn nagenoeg identiek.

Allemaal hebben ze een mooi verkoopargument maar de ideale camera zit er niet bij. De Trust en de Sitecom zijn bijvoorbeeld draadloos; een groot voordeel, al blijft er een draadje nodig voor de stroom. De Panasonic kan op afstand worden bestuurd: het oog kan over een bereik van 100 graden horizontaal `pannen'. Verticaal is het bereik 50 graden. Ook kan de Panasonic via een infraroodsensor beweging detecteren. De trots van de Axis is de goede kwaliteit van kleur en contrast, waardoor de camera bovendien scherper lijkt dan de concurrentie (wat niet zo is). Wie een camera wil die én draadloos én wendbaar is én mooi beeld geeft, die is al gauw meer dan 1.000 euro kwijt.

De pc is overigens wel nodig om de camera in te stellen. Dat gaat via de browser: de camera gedraagt zich als een website waar via klikken de gewenste mogelijkheden worden aangewezen. Elke pc op het huisnetwerk is hiervoor te gebruiken. Bij deze werkzaamheden gaan alle camera's in de fout. Het ergst deed dat de Panasonic, die voortdurend vastliep, met de hand moest worden herstart (stekker eruit) en om de haverklap het hele netwerk vloerde.

Deze camera's worden verkocht met de belofte dat de consument zijn beelden op internet zichtbaar kan maken, zodat hij vanaf werkplek of vakantieadres zijn huis in de gaten kan houden, of thuis het bedrijfspand of de ouderlijke woning kan bewaken. Wie dit voor elkaar wil krijgen moet sterk in zijn schoenen staan. De te volgen procedure is ingewikkeld en staat deels in papieren handleidingen, deels op het web. Steevast wordt bovendien verwezen naar de handleiding van de router, omdat ook in dat apparaat instellingen moeten worden veranderd. Terwijl het maar de vraag is of die handleiding bruikbare aanwijzingen geeft. De leveranciers van de camera's geven op dit punt niet thuis, omdat ze onvoldoende kennis hebben van de vele merken en typen routers die in omloop zijn.

Als het lukt de beelden het huis uit te krijgen, blijft de camerabezitter daarvan onkundig. Vanaf hetzelfde netwerk als waar de camera staat zal het namelijk lijken alsof het signaal van de camera niet beschikbaar is. Controle van de goede werking moet gedaan worden door iemand elders op internet, of door met een modem in te bellen en via deze omweg het eigen netwerk te benaderen. Dit wist ten langen leste iemand bij Trust te vertellen; nergens in de documentatie van vier apparaten staat dit cruciale feit vermeld.

    • Herbert Blankesteijn