Musicals Van den Ende naar België

Het theaterbedrijf van Joop van den Ende betreedt volgend jaar de musicalmarkt in Vlaanderen met een Vlaamse versie van de Abba-musical Mamma Mia! in de Stadsschouwburg in Antwerpen. Het gebouw wordt voor vier à zes maanden gehuurd, op voorwaarde dat eerst de technische voorzieningen en de publieksruimten worden opgeknapt.

De betonnen Stadsschouwburg is eigendom van de Belgische firma Music Hall, die tot voor kort ook zelf musicals produceerde. Vorig jaar ging die productietak failliet, waardoor in Vlaanderen geen voorstellingen op het formaat van Van den Ende meer worden gemaakt. ,,Maar er zijn vier miljoen Vlamingen,'' zegt directeur Erwin van Lambaart van Joop van den Ende Theaterproducties, ,,en dus moet er ook een musicalmarkt zijn.'' Hij hoopt met Mamma Mia! 250.000 bezoekers te trekken. ,,Dat zou een record voor Vlaanderen zijn.''

Mamma Mia! staat sinds anderhalf jaar in het Beatrix-theater in Utrecht en speelt daar ook de komende wintermaanden nog door. Volgens de huidige planning wordt de productie daarna overgeplaatst naar Antwerpen. De hoofdrollen worden overgenomen door Vlaamse acteurs, terwijl het Nederlandse ensemble kan blijven. Vorig jaar is dat procédé getest met de Van den Ende-productie van The Sound of Music, die bij wijze van proef twee maanden in Antwerpen stond. ,,Toen hadden we een speech coach, zodat het ensemble toch een beetje Vlaams ging klinken. Dat werkte heel goed.''

Of Van den Ende zich definitief in de Stadsschouwburg vestigt, is nog de vraag. Van Lambaart: ,,We moeten eerst zien of het gebouw aan onze eisen kan worden aangepast. Toen we daar met The Sound of Music in première gingen, is de vrouw van een schepen (wethouder) door haar stoel gezakt. Ik heb toen tegen de directie gezegd: dat was eens, maar nooit weer.''

    • Henk van Gelder