Hevig verzet bij ontruiming kraakpand

De politie in Amsterdam heeft vanochtend een kraakpand aan het Rokin ontruimd. De mobiele eenheid stuitte daarbij op hevig verzet van de krakers, die het pand hadden gebarricadeerd. Ook staken zij een barricade die zij op de tramrails hadden gemaakt van autobanden en huisraad in brand. In totaal hield de politie negen mensen aan bij het Rokin.

Enkele krakers die zich buiten het pand bevonden gooiden met stenen en verfbommen naar de politie. Niemand raakte gewond, maar er ontstond wel een grote chaos. Het Rokin was urenlang afgesloten, waardoor trams richting het centraal station om moesten rijden. Op het wegdek zaten grote brandplekken. De busje van de mobiele eenheid (ME) zaten onder de verf.

Na deze schermutselingen probeerde de ME urenlang om het pand binnen te komen. De krakers hadden het gebouw, waarin ooit een kunsthandel zat, echter vakkundig gebarricadeerd met bedspiralen, stalen platen en andere bouwmaterialen.

Met een hijskraan werd rond half tien een container met agenten voor een raam op de tweede verdieping getakeld. Met een koevoet sloegen zij het raam in, om zo het pand binnen te dringen. Vanaf de eerste verdieping wisten de krakers echter met een meterslange stiegerpijp de container tot drie keer toe van het pand af te duwen, waarna de ME van voren af aan moest beginnen.

De container werd daarop naar de derde verdieping gehezen, waarna een aantal leden van de ME het pand binnen gingen. Al die tijd stond een van de krakers op een provisorisch gemaakt balkon op de eerste verdieping. Hij was in het zwart gekleed en droeg een bivakmuts. Op de tonen van keiharde punkmuziek die uit een grote geluidsinstallatie op het balkon schalde, jutte de kraker met een gebalde vuist sympathisanten op, die zich achter de mobiele eenheid bevonden.

De ontruimers hadden in het pand grote moeite om de onderliggende verdiepingen te bereiken. Pas een uur nadat de ME het pand binnen ging, wisten zij de eerste verdieping te bereiken, de muziekinstallatie uit te zetten en de nog drie aanwezige krakers te arresteren. De politie verwijderde een groot spandoek dat aan de gevel gehangen was. Op dat spandoek stond een huizen etende pacman afgebeeld.

De ontruiming van een kraakpand aan de Vijzelgracht rond half een vanmiddag verliep een stuk voorspoediger. De krakers bekogelden de mobiele eenheid met water en probeerden vervolgens via daken van de achterliggende panden te ontsnappen. Daarbij werden ze aangehouden door leden van de ME in burger. Volgens betrokken ME'ers ,,komen de krakers overal vandaan, behalve uit Nederland.''

Het ontruimen van kraakpanden vind jaarlijks een aantal keren plaats in Amsterdam. Ook voor vandaag stonden nog een aantal andere panden op de nominatie om ontruimd te worden, waaronder aan de Prinsengracht en in de Derde Oosterparkstraat.