Goed of slecht referendumweer?

Woensdag-referendumdag zijn er overdag perioden met zon. Maar in de loop van de middag neemt van het westen uit de bewolking toe en kan het daar 's avonds gaan regenen. Er waait een zwakke tot matige wind, uit het noorden. Het wordt 's middags, met 16 graden, opnieuw iets warmer dan afgelopen dagen. Goed referendumweer?

Vaak wordt beweerd dat de opkomst bij verkiezingen (en referenda) afhangt van het weer. Een analyse van de relatie tussen het weer en de opkomst bij eerdere referenda leert echter dat er geen enkel oorzakelijk verband bestaat tussen die twee.

Toen op 12 november 2003 bijvoorbeeld de bevolking van het Brabantse Strijen naar de stembus moest om over de fusie van zes gemeenten een oordeel te vellen, was het een koude dag, gemiddeld net boven de vijf graden. En het was nog een beetje regenachtig ook. Toch kwam bijna 87 procent van de bevolking naar de stembus,

bijna 94 procent stemde tegen de fusie.

Bij het eerste Amsterdamse referendum op 25 maart 1992 over het inperken van het autoverkeer in de binnenstad bedroeg de gemiddelde temperatuur bijvoorbeeld 5,3 graden. Het regende die dag enkele uren en de zon liet zich slechts drie kwartier zien. De opkomst destijds bleef steken op 27,7 procent.

Een dieptepunt in de opkomst vormde het – eveneens Amsterdamse – referendum over de metrolijn van noord naar zuid, op 25 juni 1997. Toen kwam 22 procent van de kiezers naar de stembus, het regende die dag stevig, maar liefst zeven uur lang.