`EU-trein loopt vast'

De afwijzing per referendum van de Europese Grondwet in Frankrijk was gisteren ook nieuws in China. ,,De Europese trein is in Frankrijk vastgelopen'', aldus het Chinese dagblad Renmin Ribao (Volksdagblad), dat constateert dat ,,het ongenoegen van de kiezers over de regering is overgeslagen naar het Europese verdrag''.

Het nieuwsblad Xin Jing Bao verwacht dat de uitslag van de Franse volksraadpleging gevolgen zal hebben voor de onderhandelingen tussen Peking en Brussel over (gedeeltelijke) opheffing van het Europese wapenembargo tegen China. ,,Europa zal zich gaan concentreren op het oplossen van zijn interne problemen en vraagstukken'' en daardoor zal ,,de aandacht van de Europese Unie voor internationale aangelegenheden verflauwen''.

De krant Beijing Qingnian Bao (Jeugddagblad van Peking) noteert dat de invloedrijke oppositionele stroming van de Franse sociaal-democraat Laurant Fabius ,,de Europese Grondwet heeft geblokkeeerd'' in weerwil van de steun die zijn PS-partij aan het verdrag verleende. De ex-premier zou zich op deze manier hebben willen profileren voor een terugkeer in het centrum van de Franse politiek bij de presidentsverkiezingen in het voorjaar van 2007.

Het in Hongkong verschijnende dagblad South China Morning Post ziet in het Franse nee een les voor andere regio's die streven naar bestuurlijke constructies, zoals in Zuidoost Azië en Afrika.