Defensie ontslaat Willem M.

Ruim een jaar na zijn veroordeling wegens valsheid in geschrifte is de voormalige Nederlandse NAVO-medewerker Willem M. door het ministerie van Defensie ontslagen. Dat bevestigt het ministerie. Dat het een jaar heeft geduurd, komt volgens het ministerie onder andere door de complexiteit van de zaak.

De zaak rond Willem M. veroorzaakte in 2003 en 2004 veel commotie in NAVO-kringen. M. werkte voor Defensie, maar was door Nederland uitgeleend aan de NAVO. Vanaf 1999 was hij op het hoofdkwartier adviseur Oost-Europa van de toenmalige secretaris-generaal, Lord Robertson.

In 2003 werd hij aangehouden op verdenking van het witwassen van zwart geld. Naast zijn werk voor de NAVO bleek hij samen met een aantal handlangers onder wie een veroordeelde Italiaanse drugssmokkelaar, actief te zijn in de internationale geldhandel. M. was van plan miljarden dollars te investeren in Roemenië, waar hij voor zijn NAVO-werk veel kwam.

M. werkte in het verleden zelf bij de militaire inlichtingendienst. Zijn banden met de Roemeense inlichtingendiensten gebruikte hij om in contact te komen met Roemeense zakenlieden die hem moesten helpen bij zijn investeringen. M. werd in februari 2003 opgepakt, nadat de douane op Schiphol een vals stortingsbewijs van 200 miljoen dollar van een Colombiaanse bank had onderschept. Na zijn arrestatie doorzochten de Belgische autoriteiten ook zijn werkkamer op het NAVO-hoofdkwartier. M. werd begin vorig jaar door de Haarlemse rechtbank veroordeeld tot veertien maanden celstraf wegens valsheid in geschrifte.

M. heeft bezwaar ingesteld tegen zijn ontslag. Ook komt er nog een hoger beroep in de strafzaak tegen M. Een datum voor dat hoger beroep is nog niet vastgesteld.

WWW.NRC.NLdossier Willem M.

    • Rob Schoof