De Haan ziet progressie na verlies tegen Turkije

Anderhalve week voor de start van het WK tot 20 jaar in eigen land verloren de Nederlandse jeugdvoetballers gisteren met 1-0 van Turkije.

Er steeg gisteravond in de Adelaarshorst van Go Ahead Eagles massaal gejuich op, toen het Nederlands elftal tot 20 jaar de oefensessie met een 1-0 nederlaag afsloot. Tegenstander Turkije had de grootste aanhang in het stadion aan de Vetkampstraat. Ze waren uit alle windstreken met complete families, spandoeken en vlaggen naar Deventer getogen om hun landgenoten aan te moedigen. Een voorbode voor het WK dat van 10 juni tot 2 juli in Nederland wordt gehouden.

De Oranjekoorts moet nog flink stijgen om het WK voor de youngsters van bondscoach Foppe de Haan tot een succes te maken. In de schaduw van het echte Oranje heeft het jeugdteam zich teruggetrokken in het afgelegen Hoenderloo. De Haan heeft het merendeel van zijn selectie bijeen, maar kan nog steeds niet beschikken over Hedwiges Maduro, Ryan Babel en Ron Vlaar. Dit trio is door bondscoach Marco van Basten opgeroepen voor de A-interland tegen Roemenië van aanstaande zaterdag. Indien zij volgende week ook meevliegen naar Helsinki voor de interland tegen Finland, kunnen zij zich pas een dag voor de openingswedstrijd in Kerkrade tegen Japan bij het jeugdelftal voegen.

De Haan heeft tot nog toe met begrip gereageerd op de handelwijze van Van Basten. Gisteravond moest de Fries erkennen dat deze situatie toch verre van ideaal is. Hij zal het eerste WK-duel tegen Japan misschien zonder het drietal spelen. Dat laat hij afhangen van de intensiteit waarmee ze bij Oranje zijn ingezet. Van Basten vindt dat de drie jeugdspelers zich op zijn vlaggenschip ook gedegen kunnen voorbereiden op het WK. De Haan krijgt zo geen gelegenheid met de beste spelers aan een ingespeeld elftal te werken. Alleen tegen FC Zwolle kon hij onlangs bijna over zijn ideale formatie beschikken; slechts Vlaar ontbrak. Voor Vlaar, die pas enkele wedstrijden op het hoogste niveau speelde, en voor Babel zullen in Nederland toch wel gelijkwaardige spelers voor het grote Oranje te vinden zijn?

De Haan moest gisteravond ook Frank van der Struijk en Kemy Agustien buiten het elftal laten. Voor beide spelers van Willem II zat het oefenduel met de Turken te dicht op de bekerfinale van afgelopen zondag. Deels gold dat ook voor PSV'er Ibrahim Afellay, die in de tweede helft inviel. En zo zag het publiek in de Adelaarshorst slechts een half Nederlands jeugdelftal aan het werk. Desondanks oogde de jonge ploeg aardig op elkaar ingespeeld. De bal ging goed rond en de Turken werden met name in de eerste helft onder druk gezet. In de afronding ontbrak het echter aan slagkracht. Oranje miste Babel, maar het is de vraag of hij de topschutter is die straks furore gaat maken op het WK. De Haan hoopt dat Collins John (Fulham), die enige tijd kampte met een blessure, op het WK zijn oude vorm terugkrijgt.

Op links liet Arsenal-speler Quincy Owusu Abeyie wel een paar vermakelijke acties zien, maar efficiënt was dat niet. De Haan: ,,Hij is een wonderbaarlijke voetballer. Zijn rendement vind ik niet hoog genoeg. Daar moeten we nog aan werken. De opbouw moet ook sneller. En op het middenveld wordt er te veel gelopen met de bal.''

De Haan was content over het goede spel van rechtsbuiten Tim Vincken van Feyenoord. Verder sprongen Tom Zoontjes, een lange centrale verdediger van AZ en rechtsback Dwight Tiendalli van FC Utrecht in het oog. Robbert Schilder (Ajax) onderscheidde zich door een paar fantastische crosspasses.

Ajax-doelman Kenneth Vermeer liet zich één keer verrassen door een zondagsschot van Burak Yilmaz. De Turken, met alleen Ali Öztürk op het hoogste clubniveau, waren verder nauwelijks gevaarlijk, maar speelden achterin wel heel degelijk. Ze gaven Oranje een lesje in efficiëntie.

De Haan constateerde toch veel progressie in vergelijking met de eerste oefenwedstrijd tegen en in Turkije in januari die met 3-1 verloren ging. Hij bespeurt ook enige teamgeest, alhoewel zijn voorganger Ruud Gullit, die deze ploeg inruilde voor Feyenoord, juist klaagde over een gebrek aan beleving.

De Haan: ,,Daar kan ik me wel wat bij voorstellen. Maar spelers als Prince Rajcomar en Collins John zijn in een jaar totaal andere personen geworden. Ze beseffen nu dat ze met voetbal veel centjes kunnen verdienen. Ik kan goed met ze werken. Ik hoef niet als een schoolmeester op te treden.''

    • Erik Oudshoorn