Canadese Rode Kruis schuldig in bloedschandaal

Het Canadese Rode Kruis heeft gisteren voor het Opperste Gerechtshof van de provincie Ontario bekend dat het in de jaren '80 en '90 bloed heeft verspreid dat besmet was met hepatitis C en hiv, het virus dat tot aids leidt.

Daardoor raakten meer dan duizend mensen besmet met hiv en werden 20.000 anderen besmet met hepatitis C. De meest recente gegevens laten zien dat in 1997 ongeveer drieduizend mensen waren overleden door het bloedschandaal. De zaak wordt beschouwd als een van de ergste rampen voor de volksgezondheid in de Canadese geschiedenis.

In een videoboodschap die werd vertoond in de rechtbank heeft secretaris-generaal Pierre Duplessis van het Rode Kruis zijn excuses aangeboden aan de slachtoffers. ,,Het Canadese Rode Kruis betuigt zijn diepe spijt over de schade voor de slachtoffers, de dood van vele mensen die besmet raakten en het lijden van de families en geliefden van de slachtoffers.'' De overlevenden hadden om excuses gevraagd. ,,Met deze verontschuldiging erkennen wij de verantwoordelijkheid voor het verspreiden van schadelijke producten aan mensen die op ons vertrouwden voor hun gezondheid'', zei Duplessis.

In ruil voor de schuldbekentenis vervallen de aanklachten van nalatigheid tegen de organisatie. Openbaar aanklager John Ayre was van oordeel dat het werk van het Rode Kruis zou worden verlamd bij een stafrechtelijke veroordeling en een zware boete. De organisatie kan nu een boete van omgerekend maximaal 3.200 euro krijgen. De rechter spreekt zich eind juni uit over de straf.

De organisatie kondigde ook aan bijna één miljoen euro te zullen besteden aan studiebeurzen voor familieleden van de slachtoffers en aan een onderzoeksproject voor het beperken van medische fouten.

Een woordvoerder van de slachtoffers stelde de verontschuldiging op prijs, maar deed dat zonder veel genoegen. ,,Hoe kan iemand tevreden zijn? Duizenden mensen zijn gestorven. Vele anderen leven vandaag met die virussen'', zei Mike McCarthy tegen Canadese kranten.

Er lopen nog wel steeds enkele aanklachten tegen individuen. Onder anderen dr. Roger Perrault, voormalig directeur van de afdeling bloedtransfusie van het Rode Kruis, wordt beschuldigd van nalatigheid en het in gevaar brengen van het publiek. Volgens de beschuldigingen heeft hij geen adequate preventieve maatregelen genomen om te vermijden dat mensen besmet raakten met hiv en stond hij de verdeling van besmette bloedproducten toe.

Het Rode Kruis is inmiddels niet meer betrokken bij het verzamelen en uitdelen van bloed in Canada.