Boegeroep voor Van Aartsen bij Grondwet-debat Rotterdam

In Frankrijk hebben ,,de communisten en de racist Le Pen'' het referendum gewonnen. ,,Kijk maar naar de rode vlaggen!'' Dat betoogde VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen gisteren in het referendumdebat van actualiteitenrubriek Twee Vandaag. Van Aartsen werd vanuit de zaal van de Erasmus Universiteit Rotterdam op boegeroep getracteerd na deze uitspraak.

In het debat dat Twee Vandaag organiseerde met de fractievoorzitters Maxime Verhagen (CDA), Wouter Bos (PvdA), Jozias van Aartsen (VVD), Gerard van As (LPF), André Rouvoet (ChristenUnie) en Kamerlid Harry van Bommel (SP) kwamen geen nieuwe argumenten meer op tafel. Harry van Bommel verving zijn fractievoorzitter Jan Marijnissen, die sinds enkele dagen door een hernia geveld is en geen campagne kan voeren. Bijna een miljoen kijkers volgden het debat.

De tegenstemmers in het debat (in dit geval LPF, ChristenUnie en de SP) vertegenwoordigden samen 19 zetels van de 150 zetels in de Tweede Kamer. De voorstemmers (hier PvdA, CDA en VVD) stonden samen voor 113 zetels.

Uit een peiling die Twee Vandaag hield onder 17.000 mensen bleek dat 65 procent van hen van plan is tegen te gaan stemmen, 25 procent is voor de Grondwet en 10 procent weet het nog niet.

Hetzelfde panel mocht bepalen wie van de zes debaters de beste was. ChristenUnie-voorman André Rouvoet kreeg de publieksprijs.