Banken bevriezen krediet van VHS

De financiers van het beursgenoteerde vastgoedfonds VHS hebben hun kredietverlening bevroren. Hierop heeft VHS gistermiddag een winstwaarschuwing afgegeven voor het lopende jaar. De koers van het aandeel VHS op de Amsterdamse beurs Euronext noteerde vanochtend 7,5 procent lager dan de slotkoers van gisteren.

De maatregel van de financiers, waaronder de vastgoedbank FGH Bank (een dochter van Rabobank) en Bouwfonds Property Finance (BPF, een dochter van ABN Amro), volgt twee weken nadat VHS bekend had gemaakt dat zijn bestuursvoorzitter en grootaandeelhouder Ed Maas verdachte is in een voorkenniszaak die door het openbaar ministerie wordt onderzocht. Beurstoezichthouder AFM trok hierop Maas' betrouwbaarheid als bestuurder in twijfel.

De voorkenniszaak gaat over transacties in 2002 en 2003. Maas zou zich via toenmalig huisbankier van VHS, Staal Bankiers, hebben bemoeid met de opbouw van een 10-procentspakket door zijn onroerendgoedcollega Eddy de Kroes. In april vorig jaar deed AFM bij het OM aangifte wegens een vermoeden van handel met voorwetenschap. Het OM startte hierop een onderzoek. Maas ontkent iedere vorm van misbruik van voorkennis.

Volgens de advocaat van Maas, Oscar Hammerstein, hebben de betrokken banken nog steeds ,,het volste vertrouwen'' in Maas en VHS. ,,Ze zijn echter bevreesd dat AFM in deze zaak doorzet en nog voor de strafrechtelijke procedure is afgerond Maas uit zijn functie wil zetten.''

Eind januari werd een nieuwe beleidsregel van De Nederlandsche Bank en AFM van kracht die bepaalt dat ,,vrijspraak door de strafrechter [...] niet op voorhand betekent dat er geen twijfel zou bestaan over de betrouwbaarheid van betrokkene''. AFM kan vervolgens de vergunning van een betrokken bestuurder intrekken. VHS houdt hier rekening mee.

FGH Bank-directeur Henk Dokter wil niet inhoudelijk op de maatregel van zijn bank ingaan. Over het vertrouwen in VHS en zijn topman zegt hij: ,,De financiële prestaties van VHS zijn al jaren goed, de koersontwikkeling ook. Dat zal met de kwaliteit van het management te maken hebben.'' Reinout Overbeek van BPF verklaart ,,tot op de dag van vandaag uitstekende ervaringen met zowel Maas als VHS te hebben''. Waarom beide financiers hun kredietverlening toch hebben bevroren, willen zij niet zeggen.