Arrestaties na rellen tegen Marokko in Westelijke Sahara

De Marokkaanse justitie heeft 33 mensen, onder wie twee vrouwen, in staat van beschuldiging gesteld na rellen die vorige week uitbraken in de West-Saharaanse stad Laâyoune. Ze worden beschuldigd van samenzwering tegen de staat, vandalisme en deelneming aan een misdadige organisatie. Bij de rellen, waarbij tien agenten werden gewond, werd de vlag van de Saharaanse onafhankelijkheidsbeweging Polisario meegedragen. Leden van deze beweging, die vanuit vluchtelingenkampen in Algerije een onafhankelijke republiek West-Sahara nastreeft, spreken van een ,,intifadah'', een massale opstand van de bevolking tegen de Marokkaanse ordediensten. Die zouden zich op grote schaal hebben schuldig gemaakt aan mishandeling.

De arrestaties en beschuldigingen werden gisteren gepubliceerd door het regeringsdagblad Le Matin en het Marokkaanse staatspersbureau MAP. Daarbij werd verwezen naar een persconferentie van de lokale gouverneur van Laâyoune. De onlusten braken vorige week maandag uit om het voorgenomen transport van een gevangene uit de gevangenis van Laâyoune naar het 600 kilometer noordelijker gelegen Agadir.

Volgens Polisario-aanhangers gaat het daarbij om een politiek gevangene. De autoriteiten spreken evenwel van een veroordeelde wegens drugshandel en beschuldigen Polisario, Algerije en Spaanse kranten van manipulatie.

Journalisten van de Spaanse televisie en de Arabische zender Al-Jazira werden door de Marokkaanse autoriteiten verhinderd ter plekke onderzoek naar de rellen te doen. Een delegatie journalisten werd zondag vanuit Rabat onder leiding van het ministerie van Binnenlandse Zaken naar Laâyoune overgevlogen. Toen zij arriveerden waren er ondanks veiligheidsmaatregelen enkele tientallen anti-Marokkaanse demonstranten op de been.

De Westelijke Sahara is halverwege de jaren zeventig bezet door Marokko na de terugtrekking van Spanje uit het gebied. Onder leiding van de Verenigde Naties wordt een referendum nagestreefd voor de toekomst van het gebied. Marokko heeft tot dusver geweigerd om mee te werken aan een dergelijke volksraadpleging.