Akon

Het meest indrukwekkende nummer van de van oorsprong Senegalese zanger Akon is zijn doorbraakhit Locked Up van vorig jaar, waarmee hij dit album opent en met een remixversie ook weer afsluit. Over een loodzware hiphopbeat die wordt aangedreven door het onheilspellende geluid van in het slot slaande celdeuren, slechts aangevuld met een summiere piano, zingt de ex-gedetineerde de tralies van zich af, met een kracht alsof Bob Marley, Tupac Shakur en R. Kelly hem in de cel zijn komen opzoeken. Het nummer is ook meteen een blauwdruk voor het verdere repertoire van Akon, die zijn nummers zelf arrangeert en produceert: stevige beats en diepe bassen, karige melodietjes en soms een schotensalvo.

Akon lijkt als artiest het resultaat van een politiek compromis van de urban generatie, zo evenredig zijn de genres hiphop, r&b en reggae/dancehall in zijn muziek vertegenwoordigd. Helaas zijn het bij Akon vaak de clichés van de genres: van klagerige liedjes over het harde straatleven met titels als Gangsta en Ghetto, via meisjes die aangespoord worden op de dansvloer meer met hun lichamen te kronkelen tot pijnlijk omhoog gepitchte stemmetjes. Het is zonde van Akons talent als zanger en muzikant, dat hij als tekstschrijver en in de studio zo lui is.

Akon: Trouble (Universal, 0602498605004)

    • Saul van Stapele