Zoon Hariri wint alle zetels Beiroet

Alle 19 zetels die gisteren op het spel stonden in de eerste ronde van de Libanese parlementsverkiezingen, in Beiroet, zijn gegaan naar de lijst van Saad Hariri, zoon van de vermoorde ex-premier Rafiq Hariri.

De opkomst bedroeg 27 procent, zes procentpunten lager dan in 2000, toen wijlen Rafiq Hariri's kandidaten alle 19 zetels veroverden. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Hassan Sabeh vanochtend meegedeeld.

Het waren de eerste verkiezingen in afwezigheid van de Syrische bezettingstroepen. De moord op ex-premier Hariri op 14 februari ontketende dusdanige Westerse en binnenlandse druk op de Syrische regering, die wijd en zijd verantwoordelijk werd gesteld voor de moord, dat zij zich gedwongen voelde haar troepen na 29 jaar uit Libanon terug te trekken.

Het Libanese parlement telt in totaal 128 zetels. De komende drie zondagen worden achtereenvolgens in het zuiden, midden en noorden en oosten van het land verkiezingen gehouden.

Een belangrijke reden voor veel kiezers om thuis te blijven was volgens waarnemers dat er nauwelijks oppositie was tegen de kandidaten van de 35-jarige sunniet Hariri. Hariri, een miljardair zoals zijn vader, was een verkiezingsverbond aangegaan met druzenleider Walid Jumblatt, enkele christelijke leiders en het shi'itische Hezbollah.

Wettelijk is vastgelegd dat elke religieuze sekte een bepaald aantal parlementszetels toekomt. Vóór de verkiezingen waren negen van de kandidaten van Hariri's Toekomstlijst al zeker van hun zetel omdat in hun district zich geen tegenkandidaat had aangemeld.

Slechts een handvol pro-Syrische linkse politici en moslimfundamentalisten had – vergeefs – de strijd tegen Hariri's lijst aangebonden. De fel anti-Syrische rechtse christelijke leider Michel Aoun, die zojuist na 14 jaar ballingschap in Frankrijk was teruggekeerd in Libanon, was er niet in geslaagd tot een akkoord met Hariri te komen. Zijn aanhangers hadden opgeroepen tot een verkiezingsboycot. Aoun heeft in de stemronde in het noorden van het land eigen kandidaten gesteld. Volgens de Libanese media was de opkomst vooral in christelijke buurten van de hoofdstad erg laag.

Hariri's lijst had het wél op een akkoord gegooid met de pro-Syrische shi'itische alliantie van de fundamentalistische organisatie Hezbollah en het meer gematigde Amal. Langs deze weg werd een kandidaat van Hezbollah op Hariri's lijst gekozen voor een Beiroetse parlementszetel. Op haar beurt staat een zuster van Rafiq Hariri, Bahiya, kandidaat op de Amal-Hezbollah lijst in Zuid-Libanon. Deze lijst zal naar verwachting in het zuiden verreweg het grootste deel van de beschikbare zetels winnen.

Een afgezant van de Verenigde Naties, Terje Roed-Larsen, feliciteerde Libanon met de goede afloop van de eerste verkiezingsronde. ,,Deze verkiezingen vertegenwoordigen een veelbetekenende stap voor het Libanese volk in hun streven naar het herkrijgen van hun volledige politieke onafhankelijkheid en soevereiniteit'', zei hij.