Vrouw van Papasov vervangt zijn fusion

Hij kan het nog steeds: voortjakkeren met honderd maten per minuut in een stotend 9/8 ritme. Maar vergeleken met zo'n vijftien jaar geleden, toen hij in Nederland debuteerde, zoekt hij het minder in virtuositeit. De Bulgaarse klarinettist Ivo Papasov (1952) hoeft hier niets meer te bewijzen en kon vorig jaar op het Gipsy Festival in Tilburg zelfs bijna `met losse handen' spelen. Dat hij voor zijn cd Fairground onlangs de Audience Award van BBC Radio 3 kreeg, zal zijn zelfvertrouwen extra hebben geschraagd.

In elk geval stond er zaterdag een opgewekte band in het volle BIMhuis dat naarmate de avond vorderde steeds uitbundiger reageerde. Het laatste was echter voor een groot deel te danken aan Papasovs echtgenote, Maria Karafizieva.

Dat was een verrassende zaak omdat deze zangeres vroeger alleen al door haar verschijning – blonde vlechtjes en bloemige boerin-op-haar-zondags-jurk – een anachronisme in de band was, hoogstens geschikt voor intermezzi.

Dat zij in het BIMhuis tot haar eigen verbazing steeds meer de show stal, had tot gevolg dat het met hitsige fusion begonnen concert eindigde met `folksy' dansen en deinen.

Was dit alles een incident; een geste jegens een onverwacht grote groep Bulgaars publiek? Of gaat Papasov zich voegen in de trend dat artiesten na flink vreemd te zijn gegaan terugkeren op het oude nest of zelfs dat van hun opa en oma? Gitaristen die weer `unplugged' gaan spelen, het gebeurt overal, tot in Afrika toe. Heel veel mensen vinden het prachtig, `authentiek' is in de mode, vooral bij mensen die die oude tijd nooit hebben gekend.

Als Vasil Denev op een gegeven moment zijn Korg-X5 synthesizer in de steek laat om met een hoedje op een oudmodische vedel te gaan demonstreren – `kijk mij eens olijk de zigeuner spelen' – is het tijd om naar huis te gaan. aar de band van Ivo Papasov ga je luisteren om zijn ijzersterke fusion van rock, jazz, funk en Bulgaarse muziek met daarin vanouds een flinke dot Turks drama. Dat is razendvirtuoze ensemblemuziek in oneven maatsoorten waarin, naast Papasov ook accordeonist Nechko Neshev en slagwerker Salif Ali op hun best zijn.

Voor Bulgaarse folklore zijn er betere adressen en zeker betere zangeressen dan de dappere maar statische Maria Karafizieva met haar curieuze kokhals-vibrato.

Concert: Ivo Papasov (klarinet) en band. Gehoord: 28/5 BIMhuis Amsterdam.

    • Frans van Leeuwen