Voor de VVD is de burger de baas

De VVD neemt de uitslag van het referendum woensdag ongeclausuleerd over. ,,De burgers zijn de baas. Daarom zeggen wij nu definitief: hun nee is nee, hun ja is ja'', aldus VVD-leider Van Aartsen zaterdag na een vergadering van zijn fractie in Groningen.

De VVD was de enige partij die nog niet had aangegeven hoe zij met de uitslag van het referendum om zou gaan. VVD stelt anders dan CDA en PvdA niet de eis dat de opkomst boven de dertig procent is voordat de uitslag wordt gevolgd. Van Aartsen riep de kiezer verder op ,,massaal naar de stembus te gaan''.

Het CDA maakte tot vandaag behalve de 30-procentseis ook het voorbehoud dat een `nee' alleen wordt overgenomen wanneer dit een meerderheid van tenminste 60 procent haalt. CDA-fractieleider Verhagen zei zaterdag bij het jaarcongres van het CDA in Utrecht deze eis niet zeer strikt te hanteren. ,,Ik ga dat niet met een schaartje knippen'', aldus Verhagen. Vandaag maakte het CDA bekend ook een uitslag over te nemen zoals die in Frankrijk. Daar stemde 55 procent van de kiezers tegen de Grondwet.

Een resolutie waarin de Eerste- en Tweede-Kamerfracties van het CDA werden opgeroepen de uitslag van het referendum ongeacht de opkomst en de verhouding tussen `ja' en `nee' onverkort over te nemen, haalde het niet op het CDA-congres.