Verlies luchtvaart naar 3,8 mrd door dure olie

Luchtvaartmaatschappijen boekten afgelopen jaar een verlies van in totaal 4,8 miljard dollar (3,8 miljard euro). Het negatieve resultaat loopt dit jaar waarschijnlijk op tot 6 miljard dollar. Dit maakte Giovanni Bisignani, directeur-generaal van de internationale luchtvaartorganisatie IATA, vandaag bekend op de jaarvergadering in Tokio.

Vooral de hoge olieprijzen doen de verliezen in de luchtvaart steeds hoger oplopen. Naar verwachting betalen de luchtvaartmaatschappijen dit jaar gezamenlijk 83 miljard dollar aan kerosine, bijna een verdubbeling van de 44 miljard dollar in 2003.

In de Verenigde Staten lijden maatschappijen de grootste verliezen, vorig jaar 9 miljard dollar. In Europa was de luchtvaart wel winstgevend.

Om kosten te besparen wil de IATA, die 265 luchtvaartmaatschappijen vertegenwoordigt, onder meer dat de maatschappijen inefficiënte vliegroutes verleggen en nieuwe routes beginnen. Met dit soort maatregelen kan de sector volgens IATA jaarlijks 2,5 miljard dollar besparen.

Binnen twee jaar moet bovendien het papieren vliegticket verdwenen zijn. Eind 2007 zullen, als het aan de luchtvaartorganisatie ligt, alleen nog elektronische tickets beschikbaar zijn. Op dit moment drukken de luchtvaartmaatschappijen jaarlijks ongeveer 300 miljoen papieren vliegtickets. De invoering van de elektronische variant bespaart 9 dollar per ticket.