Unicredit en HVB in gesprek over fusie

Unicredit, in marktwaarde de grootste bank van Italië, en Hypovereinsbank (HVB Group), de op een na grootste bank van Duitsland, hebben vandaag bevestigd dat zij in gesprek zijn over een mogelijke fusie.

,,Geen overeenkomst is nog gesloten en de uitkomst van de discussies is nog steeds aanzienlijk onzeker'', zo staat in een schriftelijke verklaring van beide banken. Als de fusie slaagt zou dat de grootste grensoverschrijdende fusie binnen Europa zijn tot nu toe.

De HVB Group maakte vorg jaar 2,27 miljard euro verlies, terwijl de Italiaanse bank vorig jaar een nettowinst maakte van 2,1 miljard euro. Met een marktwaarde van 26,2 miljard euro is Unicredit meer waard dan HVB, dat een marktwaarde heeft van 15 miljard euro.

Het gerucht over een mogelijke samenvoeging van beide banken (via een aandelenruil) kwam eind vorig week plots op. Volgens niet nader aangeduide bronnen in de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal zouden de Italianen zo'n 16 miljard euro voor de overname van HVB over hebben. De bevestiging van de gesprekken tussen beide banken komt nadat de beurskoers van HVB in twee dagen met 5,2 procent is gestegen sinds speculaties over een Italiaans bod de ronde doen.

Door HVB in te lijven zou Unicredit over 733 miljard euro aan activa beschikken en in een keer tot de top-tien van Europa behoren en op de achtste plaats belanden, groter dan Credit Suisse. De Italiaanse bank zou vooral zijn positie kunnen versterken in Oost-Europa, waar HVB via zijn meerderheidsdochter Bank Austria Creditanstalt AG met 10 miljoen klanten actief is. Verder zou Unicredit volgens waarnemers de onroerend-goedsector van HVB kunnen afstoten, de grootste verliesmaker van de Duitse bank.

Door de toenemende concurrentie van grote banken in de Verenigde Staten en Azië neemt de druk op Europese banken toe om hun krachten te bundelen. Zo heeft ABN Amro een bod gedaan op het Italiaanse Antonveneta en de Spaanse bank BBVA een bod op de Italiaanse Banco Nazionale del Lavoro.

Inmiddels doen er geruchten de ronde dat Commerzbank, de vierde bank van Duitsland, zich mag verheugen in buitenlandse belangstelling. Volgens The Wall Street Journal van vandaag hebben Deutsche Bank, BNP Paribas, Sociéte Générale en Royal Bank of Scotland belangstelling.